ГЕРБ отново разкритикува промените в Изборния кодекс, по които ще

...
ГЕРБ отново разкритикува промените в Изборния кодекс, по които ще
Коментари Харесай

От ГЕРБ поискаха броене и сравняване на разписките от машинното гласуване

ГЕРБ още веднъж разкритикува измененията в Изборния кодекс, по които ще се проведат идните частични локални избори и вота за народни представители. Кандидатът за народен представител и лидер на листа Дани Каназирева ги дефинира като юридически парадокс, изфабрикуван за една нощ. Тя предизвести, че изрично е нарушено равното изборно право, тъй като в секциите под гласоподаватели ще се гласоподава единствено с бюлетина, а в тези с над 300 гласоподаватели единствено с машина.

" Приетите за една нощ, в несъгласие с Конституцията, накърняващи главното право на жителите - правото да избират. Категорично е нарушено равното изборно право, заложени в член 10 от конституцията, като се разделиха гласоподавателите на секции под и над 300 гласоподаватели ", сподели тя.

Според нея има нарушаване и при избрания метод за отчитане на резултатите.

" Машинният избор беше анулиран в Германия, точно тъй като липсва ефикасен цивилен надзор, при който да не е нужно потреблението на специфични познания. Преброяването става със програмен продукт, върху който надзор има единствено избран кръг механически лица. Затова съдът в Германия споделя, че този избор е противоконституционен, защото не може да се обезпечи цивилен надзор, обществено, пред очите както на изборната администрация, по този начин и на представителите на политически партии, на наблюдаващи и покровители ", съобщи Каназирева.

Кандидатът за народен представител съобщи, че за жалост България на Слави Трифонов и Христо Иванов е била сложена до страни като Индия, Бутан и Венецуела. По думите ѝ към момента не са обезпечени машини за всички секции в чужбина, устройствата не са сертифицирани, софтуерът не е модифициран. Каназирева акцентира също, че не се знае също какъв брой души и кои ще поддържат машините както в чужбина, по този начин и у нас. Тя предизвести, че се рискува вота в чужбина. Отвориха се секциите на Движение за права и свободи в Турция и се сътвори риск за анулиране на изборите.

От ГЕРБ желаеха броене на разписките от машините и да се ревизират за наличие, както и да се съпоставят с протокола. От партията предизвестиха, че софтуера може да бъде манипулиран, а ЦИК гази изборния кодекс.

Машинният протокол не може да бъде сканиран, по какъв начин ще се дава информацията на флашки ли или по какъв начин това не е ясно?, попита Дани Каназирева.

Според партията има опасност за националната сигурност на страната.

" Получавал ли е Атанас Шарков, който съгласно профилите му в обществените мрежи е деятел на " Демократична България ", ключовете за новите машини в ЦИК? Модифицирал ли е софтуера и за какво са му били предоставени "?, попита Христо Гаджев.

От ГЕРБ желаят да знаят още дали жители на Венецуела и Панама работят към ЦИК.

Все още не било ясно 48 часа преди локалния избор в Благоевград дали машините са сертифицирани.

Гаджев също прикани ЦИК да излезе с преднамерено решение за инспекция на отрязъците.

Радомир Чолаков сподели, че изпитва чисто човешко страдание към членовете на ЦИК, тъй като са били сложени на електрическия стол от партии, които са създали най-големият бойкот. Според него измененията в Избирателния кодекс са били направени на инат.

" Държавата е сложена в положение на мъка. Ние желаеме разписките да бъдат броени, другояче подозренията за честността на изборите остават и те са непреодолими ", съобщи Чолаков. Той изиска ЦИК да се извини.

Каназирева сподели още, че задачата на ГЕРБ е да се проведат почтени и транспарантни избори. Според партията има опасност за националната сигурност на страната. Тя прикани всички да упражнят правото си на глас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР