ГЕРБ остават водеща политическа сила след провелите се днес местни

...
ГЕРБ остават водеща политическа сила след провелите се днес местни
Коментари Харесай

София на сигурен балотаж, без националисти и популисти в големите градове

ГЕРБ остават водеща политическа мощ след провелите се през днешния ден локални избори. „ Българска социалистическа партия за България “ усъвършенстват резултатите си от предходните локални избори през 2015 година и ще имат балотаж в няколко регионални града, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Големите губещи от днешния избор са националистическите сили и популистите, които не съумяха да се преборят за гласовете на българина в нито един град.

Голямата изненада сервира самостоятелният претендент Борис Бонев в София, който организира дейна акция в обществените мрежи и измежду жителите на столицата, което го подреди измежду първите четирима класирали се.

София и Пловдив на балотаж

Около 10% е разликата сред двамата съществени претенденти за кмет на столицата. Кандидатът на ГЕРБ/СДС и доскорошен градоначалник Йорданка Фандъкова получава 32,8% от гласовете на столичани. Издигнатата от предприемчив комитет и подкрепена от Българска социалистическа партия Мая Манолова събира 23,1% от вота на софиянци. За претендента на “Демократична България ” Борислав Игнатов са дали своят вот 13.6%. Четвърти в подредбата е самостоятелният претендент Борис Бонев с 13.1%. Общинският съвет на София наподобява по този начин: 30,4% за ГЕРБ, Демократична България – 15,5%, Българска социалистическа партия – 14,5%, съгласно данните на “Тренд ”.

По данни на организация “Галъп ” досегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова води с 34,7%, след нея се подрежда издигнатата от предприемчив комитет и подкрепена от Българска социалистическа партия Мая Манолова с 24,6%. На трето място е претендентът на “Демократична България ” Борислав Игнатов с 14,9%. Четвърти е претендентът на “Спаси София ” Борис Бонев с 13,4%, следван от Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация с 4,1% и Волен Сидеров от “Атака ” с 1,6%.

По данни на екзитпола на “Алфа Рисърч ”, досегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова води на първи тур с 35,4%. На второ място е издигнатата от предприемчив комитет и подкрепена от Българска социалистическа партия Мая Манолова, която печели 26,2% от поддръжката на гласоподавателите. На трето място е претендентът на “Демократична България ” Борислав Игнатов с 15.8%.

За втория по величина град претендентът на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров води с 14% пред съперника си Дани Каназирева, „ Съюз за Пловдив ”.

Морската столица Варна най-вероятно има кмет още на първи тур. Това е досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ, който към 18 часа получава 49,5% от вота на варненци.

Другите огромни градове с евентуален кмет още на първия тур са Велико Търново и Бургас. Настоящият градоначалник на остарялата столица Даниел Панов печели още един мандат, а в Бургас Димитър Николов продължава да ръководи морския град. И двамата са от ГЕРБ.

Кандидатът на ГЕРБ в Стара Загора и доскорошен кмет Живко Тодоров също печели нов мандат още на първия тур. В Кърджали на първи тур Хасан Азис от Движение за права и свободи получава 49,9%.

Балотаж се обрисува в София, Пловдив, Плевен и Благоевград.

Провалът на националистите

Големият губещ на тези избори са националистите. Въпреки скъпата и масирана акция, която направиха Ангел Джамбазки и Славчо Атанасов в София и Пловдив, претендентите на Вътрешна македонска революционна организация освен, че не съумяха да отидат на балотаж, само че и не се подредиха измежду първите трима. Джамбазки е пети в столицата, задминат от самостоятелния и проевропейски претендент Борис Бонев, което ясно демонстрира, че софиянци отхвърлят езика на омразата и агресивността.

Жълт картон получи и някогашният съдружен сътрудник на Вътрешна македонска революционна организация водачът на „ Атака “ Волен Сидеров, поддръжката за който се движи към 1%.

Възходът на младите

Истинската изненада сервира Борис Бонев в София. Независимият претендент, станал прочут благодарение на неправителствената организация „ Спаси София “, която през последните две години осветли разнообразни инфраструктурни, градоустройствени и екологични проблеми на столицата, завоюва сърцата на младите и дейни жители.

Десницата в София още веднъж излезе разединена на тези локални избори, което й попречи да стигне до балотажа, макар че имаше късмет за това. За това приказват и гласовете, които получиха по настрана Борис Бонев и претендентът на „ Демократична България “ арх. Борислав Игнатов. Ако двамата се бяха обединили, вероятността те да се изправят на балотажа против Йорданка Фандъкова беше голяма.

Избирателна интензивност и нарушавания

Прогнозите и упованията сочеха, че на тези избори ще има висока изборна интензивност. За висока изборна интензивност приканиха и президентът Румен Радев, и министър председателят Бойко Борисов.

По данни на ЦИК към 18.30 часа са дали своят вот 2 709 340 гласоподаватели, което прави 42,85%. Най-ниска е изборната интензивност във Варна – 30.60%. Най-висока е интензивността в Трекляно, Кюстендил – 82.47%.

В София са дали своят вот 32,78%.

За останалите огромни градове към 17.30 часа изборната интензивност е: в Бургас – 34.27%; Видин – 34.44%; Велико Търново – 39.44%; Кърджали – 42.72%; Пловдив – 33.50%.

В Русе са дали своят вот 33,22%, а в цялата област интензивността е към 38,5%. В Стара Загора са излезли да гласоподават 51 091 души или 36,69% от имащите право на глас. В община Благоевград тя е 47%.

220 са жалбите и сигнали, постъпили в Централна изборна комисия през днешния ден за цялата страна. От тях 109 са за нарушаване в организацията на изборния развой, 42 са за нарушавания в изборните права, 55 са за предизборна пропаганда в дни на изборите и 4 за пазаруване на гласове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР