ГЕРБ не позволи никакъв истински дебат за пенсиите, майчинството и

...
ГЕРБ не позволи никакъв истински дебат за пенсиите, майчинството и
Коментари Харесай

Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

ГЕРБ не разреши никакъв същински спор за пенсиите, майчинството и осигуровките при гласуването на закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година В момента депутатите одобряват дефинитивно текстовете на второ гласоподаване. Мнозинството по команда поддържа закона, с който следващата година справедливостта в системата дефинитивно ще бъде нарушена. Българска социалистическа партия се опита да провокира спор даже като цитира неосъществени обещания на обществения министър Деница Сачева, само че на вятъра.

Догодина хазната ще покрие 6.1 милиарда лева недостиг в системата. Сумата бе леко понижена, откакто ГЕРБ реши да удовлетвори отчасти настояванията на служителите на реда за доста по-голямо нарастване на заплатите в сравнение с ще има за другите държавни чиновници. Заради нарастването на техните заплати и добавките за лекарите, медицинските сестри и санитарите бяха повишени приходите в държавното публично обезпечаване. Разходите за пенсии ще доближат рекордните 12.347 милиарда лева

От 1 януари минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще стане 300 лева Така всеки втори пенсионер на процедура ще получава една и съща сума, без значение от самостоятелния си застрахователен принос. Максималната пенсия става 1440 лева И при двете нарастването е 20%. За всички останали нарастването ще е единствено 5%, освен това от 1 юли.

Минималният застрахователен приход се изравнява с минималната заплата, която от 1 януари става 650 лева За земеделските стопани и тютюнопроизводителите минималният застрахователен приход ще бъде 420 лева Максималният застрахователен приход остава 3000 лева както в последните две години макар пламенните претенции на опозицията да се завиши фрапантно - отцепниците от Българска социалистическа партия предложиха да стане 3600 лева, а самата левица изиска да е 3900 лева

Обезщетенията за безработица остават без смяна - минималната дневна сума ще е 12 лева, а оптималната - 74.29 лева Много изявления имаше във връзка компенсацията за развъждане на дете до 2 година, което от години стои 380 лева Опозицията искаше да се усили до размера на минималната заплата, само че ГЕРБ остави и това предложение без коментар. Няколко пъти депутати се обръщаха непосредствено към обществения министър Деница Сачева и желаеха да вземе отношение, само че тя по този начин и не взе думата.

В момента се гласоподават текстовете, с които се дава опция на Национален осигурителен институт да стопира пенсията при подозрения за злоупотреби до привършване на наказателно произвеждане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР