ГЕРБ и ПП-ДБ обмислят промени в Семейния кодекс, свързани с

...
ГЕРБ и ПП-ДБ обмислят промени в Семейния кодекс, свързани с
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДП обмислят промени в СК за споделеното родителство

ГЕРБ и ПП-ДБ обмислят промени в Семейния кодекс, свързани с въвеждане на оборима хипотеза за споделено родителство. Въпросът беше разискван в Народното събрание с представители на способените институции и заинтригувани организации след убийството на Пейо Пеев. Въпросът със споделеното родителство не би трябвало да се отсрочва повече, защото казусът визира фамилните връзки и по тази причина е значимо да откри място и в родното законодателство, акцентираха от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ". Надежда Йорданова съобщи, че в полза на детето е то да има пълностоен контакт и с двамата родители. 

" Като, с цел да се случи този пълностоен контакт, от една страна, ние би трябвало да имаме явен юридически режим, в това число положителни правосъдни актове, които да постановяват по какъв начин да се реализира контакта на детето и с двамата родители ".

Екатерина Захариева от ГЕРБ напомни, че по въпроса със споделеното родителство се работи от 2016 година. Тогава обаче законовите промени не стигнаха до Народното събрание.

" Необоримата хипотеза, т.е, сега съдът, когато тръгне по исков ред, е задължен да се произнесе по това, без значение дали има или не спор във връзка с родителството на родителските права. Ако единият от родителите изиска да се произнесе, единствено тогава ще се произнася, това е оборимост на презумпцията. Това е немският модел и той е по този начин от много години, потвърдил е, че е добре работещ, т.е. - да не влизат в непотребни разногласия за децата. Това, което би трябвало да ни води, наблягам - висшият интерес на детето, тъй като преустановяване на брака не значи преустановяване на родителството ".

Социалният министър Иванка Шалапатова съобщи, че нерешените проблеми сред родителите оставят трайни последствия върху децата и е извънредно време те да бъдат решени законодателно. Министерството също ще предложи текстове.

" Тези промени са належащи, тъй като редица европейски страни към този момент имат доста добре законово контролиране на споделеното родителство. Винаги водещият интерес би трябвало да бъде най-хубавия в полза на детето, само че и доста по-добра грижа, подпомагане и поддръжка би трябвало да се оказва и самите родители ".
Промените да бъдат направени по този начин, че да не се постановат разнообразни тълкувания на наредбите в Семейния кодекс, приканиха неправителствените организации. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР