ГЕРБ и ДПС си мериха в НС дивия популизъм за

...
ГЕРБ и ДПС си мериха в НС дивия популизъм за
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС си мерят дивия популизъм

ГЕРБ и Движение за права и свободи си мериха в Народно събрание дивия популизъм за размера на партийните дотации. Дискусията се развихри доста преди точката да се гледа в пленарната зала, a звук за наддаването даде депутатът Делян Пеевски. Той още веднъж пристигна в Народно събрание единствено с цел да разгласи в коридорите, че Движение за права и свободи предлага партиите да не получават никакви пари от бюджета, като в Съединени американски щати. Пеевски не можа да обоснове тезата си, само че изясни, че в случай че не се смени моделът на финансиране, партиите ще станат благосъстоятелност на олигарсите.

Припомняме, че в четвъртък министър председателят Бойко Борисов разгласи в Народно събрание, че ГЕРБ внася предложение парите за партиите да бъдат понижени от 11 на 1 лева за фактически получен глас. Министерски съвет незабавно внесе измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година, който през вчерашния ден беше гласуван. " За " бяха 117 депутати от ГЕРБ, Оперативна програма и " Воля ", а 90 народни представители от " Българска социалистическа партия за България " и Движение за права и свободи бяха " срещу ". Намалението на парите за партиите ще важи за интервала от 1 юли до 31 декември т.г.

В началото на дебатите Йордан Цонев от Движение за права и свободи посочи, че смяна на модела би трябвало да има след полемика. По думите му в този момент се " гледало на фасул " какъв брой да е дотацията. Според Цонев намаляването й е див популизъм, който ще има тежки последствия за политическия живот. Той означи, че в Европа финансирането на партиите е обществено от бюджета.

" Предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи за партийната дотация ще докара до изгубване на партиите. Така се заплашва демокрацията ", предизвести зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев. Той разкритикува ръководещите, че са създали предлагането " на крайник ". " Жалко е, че подхождате по този хлапашки метод. Ние ще се противопоставяме до дъно, в случай че желаете да сложите завършек на тази политическа система. Всичко друго води до тирания ", акцентира Стойнев.

" ГЕРБ да не си вършат опит със дотациите. Не сме съгласни политическата система на България да бъде хвърлена в безпорядък ", предизвести проф. Румен Гечев. Той настоя партиите, които имат на влог непохарчени пари, да ги върнат в бюджета. Според него компании, които подаряват пари на опозицията, ще бъдат смазани.

" Не ГЕРБ е партията, която дава партийните дотации. Не може една част от Народно събрание да бъде упреквана в чорбаджийство ", съобщи Тома Биков от ГЕРБ. Той призна, че споделя опасенията за взаимозависимост на партиите от олигарси, в случай че парите бъдат понижени. Субсидиите могат да бъдат понижени, само че е значимо с какъв брой и на каква цена могат да бъдат редуцирани, акцентира Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация. Трябва да изпълним на партиите обикновено битие, тъй като, до момента в който си играем игрички, можем да загубим нежната си народна власт, поддържа го съпартиецът му Юлиян Ангелов.

В момента виждаме сюжет като във кино лентата " Да разлаем кучетата ", с цел да се отвлича вниманието от проблемите в страната, съобщи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия в пояснение за негативен избор. Против съм опита да се унищожат 30 година от историята на България, когато се вкарват демокрацията и многопартийната система, която в този момент се прави опит да бъде сменена с олигархична тирания, счита той. Ерменков упрекна ГЕРБ в опит за политически прелом.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР