ГЕРБ губат едни области, печелят други, ВМРО печели, но не

...
ГЕРБ губат едни области, печелят други, ВМРО печели, но не
Коментари Харесай

Топ 10 на очаквани изненади за 27.10

ГЕРБ губат едни области, печелят други, Вътрешна македонска революционна организация печели, само че не в Пловдив Движение за права и свободи си връща позиции в Серевоизтока, прибавя градове в Родопите
Въпреки че кметската борба в София сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се показва като най-зрелищната, чакат се изненади в цялата страна. Скандалите в ГЕРБ в дузина градове трансфораха до неотдавна правилни другари в гневни съперници на кметския кръг под флага на разнообразни партии и локални обединения. В други градове пък непримирими политически врагове си стиснаха ръцете в опит да създадат общ фронт против досегашните градоначалници. В доста обитаеми места огромната борба към този момент няма да е синьо-червена, а ще е с присъединяване на Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация или самостоятелни претенденти, подкрепени от локални обединения. ГЕРБ ще са принудени да се разделят както с регионални градове, по този начин и с по-малки. Но дружно с това имат късмет да си върнат откраднати от тях градове преди 4 години.
Българска социалистическа партия също ще получи реванш за огромната загуба през 2014-та, когато остана без регионален град. Но и ще би трябвало да се раздели с несполучливи кметове на по-малки градчета. Движение за права и свободи ще диша във врата и на двете огромни партии по време на конкуренцията. И ще се бори до последно за всяко село и махала. Вътрешна македонска революционна организация ще чака неверен ход от огромните партии и ще търси в придвижване нови сделки по места, с цел да постави градоначалник. Прегрупирането в последния месец ще донесе отчаяние за всички претенденти, които са лежали на остаряла популярност и са подценили гласоподавателите и съперниците.

Ето и най-очакваните изненади в наверечието на кметската конкуренция:

1. ГЕРБ е с действителен късмет да си върне Плевен.

Въпреки раздираната до неотдавна от несъгласия локална конструкция, неприятният резултат на евроизборите, перманентната промяна на депутати, партията на Борисов съумя да се сплоти към претендент, който е кадърен да завоюва - регионалният шеф Мирослав Петров. Независимо, че ще спори за стола с още девет канидати, измежду които сегашният кмет Георг Спартански, повдигнат от Инициативен комитет,  Калин Поповски от ВМРО-БНД и социалистът Илиян Йончев - от коалиция " Българска социалистическа партия за България ",  Мирослав Петров стъпва на плюсовете като резултати за града, направени благодарение на държавното управление и минусите на досегашното ръководство, което, за разлика от доста други градове неоколо, по този начин и не успа да притегли огромен вложител, не усъвършенства стандарта на живот и не ускори сигурността.   

2. Свиленград сменя караула

Оттеглянето от борбата на кмета Георги Манолов, който изкара четири сполучливи мандата, отваря пътя на партията на Борисов към овакантения пост с кандидатурата на Анастас Карчев - млад проектант, който до момента се ползваше с поддръжката на градоначалника. Още 7 са претендентите в конкуренцията, множеството от тях са общински съветници до момента. Такъв е и претендентът на Българска социалистическа партия -Стамо Димитров, и на Вътрешна македонска революционна организация - Живко Проданов, и на земеделците - Николина Пехливанова.
Безспорно, главният му конкурент ще е една от най-колоритните кандидатури в идните локални избори - попфолк артистът Милко Калайджиев, номиниран от Движение за права и свободи. Ниските резултати на Българска социалистическа партия на евроизборите в града вършат допустимо партията на Доган да изпревари по гласове столетницата.

3. Отнемат една от гордостите на Българска социалистическа партия - Чирпан.

Това става след един неособено сполучлив мандат на лявата Кичка Петкова, която остава града без огромен вложител, само че с неприятно положение на пътищата и чистотата. Управлянието й понижава възможностите на новия претендент на Българска социалистическа партия - общинският консултант Гено Генов, само че дава попътен вятър на Ивайло Крачолов. Още повече, че в негова поддръжка бе направена и най-мащабната коалиция в новата история на Чирпан, в която влизат ГЕРБ, НФСБ, Съюз на демократичните сили, Български земеделски народен съюз, АБВ, Политическо придвижване „ Социалдемократи “, Политическа партия „ Атака “, Обединение „ Демократична България “ и партия „ Български либерален център “. Успехът в Чирпан ще донесе спомагателна наслада за кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който, с новите си съперници, влиза в една от най-леките си борби за следващ мандат.

4. Българска социалистическа партия може да си върне Ловеч.

Сегашният кмет Корнелия Маринова се изправя против минимум стремежи конкурент - Радина Банкова. Посочената от социалистите бизнесменка, с изключение на началник на огромна браншова организация, се употребява с уважението на жителите и служащите си. Има и цялостната поддръжка на някогашния градоначалник - Минчо Казанджиев, който поради Маринова се снабди с няколко обвинявания. Срещу сегашната кметица ще играе и още един от ясните й врагове - кандадатът на Вътрешна македонска революционна организация Виктор Стойчев, уволнен преди месеци от Национална агенция за приходите - Ловеч. Местните вътрешнопартийни борби в ГЕРБ също накланят везните в интерес на Банкова.

5. Ямбол почервенява.

Вътрешнопартийните разтърсвания в ГЕРБ, почнали с плачевния резултат на евроизборите и траяли с отхвърлената кандидатура на досегашния кмет Георги Славов, който пък се кандидатира с предприемчив комитет, прави допустима успеха на шефката на общинската конструкция на Българска социалистическа партия Катя Георгиеа. Тя към този момент се поздрави с първи резултат на евроизборите в града. Сега разчита още веднъж на победа, защото десните гласове ще бъдат разпръснати сред дългогодишния властник и досегашния регионален шеф Димитър Иванов, който ще се състезава за ГЕРБ.

6. Шумен пада още на първи тур.

Знаковото изявление на зам. ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Хамид Хамид, че придвижването ще има втори кмет на регионален гред (освен Кърджали) без балотаж, съответства по време с издигането на кандидатурата на Четин Казак за кмет на Шумен. Един от най-подготвените специалисти на Движение за права и свободи отслабва още на старта на акцията възможностите и на двете огромни политически сили. Макар по време на ръководството на  Любомир Христов градът да успа да притегли вложители за новата си индустрияална зона, двойно по-големия брой на претенденти за кметове на тези избори, са следващо индикативен, че се търси различен профил на кмет, друг от този на служител на реда. Голямата борба в града ще е броя на общинските съветници. Лявата кандидатурата на шефа на българо-турската камара за Северна България Венцислав Венков сигурно ще усили броя на членовете в локалния парламент за Българска социалистическа партия.

7. Търговище ще изненада в последния миг

Независимо, че всички подчертават в този момент върху Шумен, доста евентуално е Движение за права и свободи да вземе на балотаж и Търговище. Само преди четири години Дарин Димитров завоюва с тъга надпреварата с Движение за права и свободи, през днешния ден обаче той потегля на още по-тежка борба с регионалния началник на партията Хамди Илиязов. Фактът, че в града има единствено 4 кандидатури за кмет демонстрира обаче, че всяка прогноза може е изненадващо неправилна. И мачът да се обърне в последния миг.

8. ГЕРБ губи шансове за Велинград и Доспат

Едни от най-популярните туристически дестинации - Велинград и Доспат по всяка възможност ще се снабдят с нови кметове. Досегашният градоначалник Костадин Коев по този начин и не съумя да се осъществя упоритостта си да трансформира града в спа дестинация на страната, както и да реализира проекта за финансово излекуване. Сега ще мери сили с народния представител от Движение за права и свободи Сергей Кичиков, който сигурно ще го изненада с стратегия за видоизменение на района. Смяната на цялото общинско управление на партията на Доган в Доспат значи единствено едно - борбата на настоящия градоначалник от ГЕРБ Елин Радев за втори мандат ще е, меко казано, извънредно сложна.                         

9. Вътрешна македонска революционна организация се готви за кмет на регионален град

Въпрос на седмици е да разберем накъде накланят възможностите на хората на Каракачанов - може да има изненада в Русе с регионалния шеф Галин Григоров, може да стане пробив във Велико Търново - със заместник-председателя на парламентарната група „ Обединени патриоти “ доцент Милен Михов.

10. Изненада от Пиринско също ще има.

Тя ще е сюприз даже за избирателен познавач номер едно Цветан Цветанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР