ГЕРБ е оттеглил промените в прага за преференциите в Изборния

...
ГЕРБ е оттеглил промените в прага за преференциите в Изборния
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Оттеглихме изборните промени заради стабилността

ГЕРБ е отдръпнал измененията в прага за преференциите в Изборния кодекс поради стабилността на страната. Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Основните аргументи за решението на ГЕРБ е публичната реакция, уточни той.
Данаил Кирилов, ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание: Ние сме национална партия. Съобразяваме се с тренда, с публичните настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно учредено считам, че изпълнителната комисия на ГЕРБ взе такова решение.
Той акцентира, че не трябва да остава чувството, че се лишават към този момент добити права.
Данаил Кирилов, ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание: Хората би трябвало да са спокойни, преференцията остава, каквато е. За хубаво или за неприятно.
Според ръководителя на правната комисия справедливостта изисква прагът на преференциите да бъде заслужено разпределен, за " да покрие мандата за съответната позиция, само че този спор към този момент не е настоящ ".

Кирилов уточни, че признатите по-високи прагове подхождат на метода, общопризнат и в други страни, в които има преференциално гласоподаване.
Данаил Кирилов, ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание: Вие знаете, че преференцията е доста хибридно решение в изборния развой. То не е мажоритарен избор. Ние пазиме абсолютния мажоритарен избор и в полза на истината през вчерашния ден обсъждахме да обновим законодателната самодейност за законопроекта, който беше отритнат при започване на този парламент.
Нов план за промени в Избирателния кодекс е импортиран през вчерашния ден в деловодството на Народното събрание, като работата по него ще стартира през цялото време. Той ще бъде обсъждан в парламентарните комисии и по-късно в пленарната зала на две четения, след което ще бъде показан на президента за решение. В този план се предлага връщане към в този момент съществуващите правила за преференцията.

Междувременно, се чака президентът да се произнесе по към този момент признатите ремонти, които са му изпратени за решение.

Кирилов удостовери, че ще бъде определена нова Централна изборна комисия преди европейските избори, като ще бъде препоръчана бърза процедура за предложение и разискване на претенденти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР