ГЕРБ би получил подкрепата на 26 на сто от пълнолетното

...
ГЕРБ би получил подкрепата на 26 на сто от пълнолетното
Коментари Харесай

„Афис“: Политическа апатия, повече аполитични и негласуващи българи

ГЕРБ би получил поддръжката на 26 на 100 от пълнолетното население, а Българска социалистическа партия - 22,4 %, в случай че изборите бяха в този момент, демонстрират данни на " Афис " от национално представително изследване в интервала 8-12 февруари измежду 1010 пълнолетни български жители.
 
Към момента ГЕРБ събира поддръжката на 26 на 100 от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил към 30 на 100. Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4 на 100, колкото почти са били и през лятото на предходната година, даже се следи най-малък растеж в поддръжката.
 
Основната отлика сред двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ явно губи гласоподаватели, а Българска социалистическа партия не прибавя значително такива , означават от Афис.
 
Случващото се при другите политически обединения не е радикално друго. Забелязва се най-малък, само че непрекъснат спад при Воля ( към този миг поддръжка от 2,5 на сто). Социолозите регистрират спад и при Обединените патриоти - 3,8 на 100, а преди няколко месеца е бил малко над 6 %. Движение за права и свободи са нормализирали електоралната си поддръжка, като все още тя е в порядъка на малко над 7 на 100.
 
" Афис " установяват увеличение каузи на негласуващите и колебаещите се.
 
Сумарно това са повече от 35 на 100, което още веднъж ги трансформира в най-голямата " (а)политическа мощ ". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на 100.
 
Според социолозите се следи общ развой на отлив на политическо доверие и усилване на политическата незаинтересованост измежду българския гласоподавател. Те регистрират сходна наклонност през последните месеци - демобилизация на всички електорални групи и увеличение на каузи негласуващи и аполитични българи .
 
От една страна, надали ще бъдем очевидци на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на Европейски Съюз, т.е. доникъде на годината. В момента мачът се играе на наш терен, ние подаваме топката, чакаме да ни върнат паса , с цел да отбележим гол. Или най-малко това е метафората за политическия залог, който стои пред ръководещите и на първо място пред премиера Борисов, разясняват от " Афис ".
 
Доколко обаче може този мотив да работи, без да се протърка от приложимост, дейностите на съдружния сътрудник през последните седмици (Истанбулска спогодба, въпросът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два резултата. активизиране на поддръжка измежду евроскептиците ; и позацапване на имиджа ни пред европейските сътрудници, считат от Афис
 
Според данните в период от 9 месеца виждаме, че от ден на ден български жители снемат поддръжката си от сегашния кабинет (от 40 на 100 през май 2017 до 27 на 100 през февруари 2018), като в същото време пораства делът на тези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13 на 100 през май предходната година, до 23 % сега)
Според социолозите доверието във властта още веднъж стартира да се разклаща и концепцията за нови избори набира скорост.
 
В цялата тази пъстра картина от вътрешни и външни фактори не би трябвало да пропущаме следното - все още спорът сред премиера Борисов и президента Радев се изостря , разясняват те.
 
Следващите седмици и месеци ще продължат да бъдат напрегнати и наситени с динамичност , която вещае неочаквани обрати, сякаш е явно, че политическия хайлайф няма желание да кротува, а дружно с него и публичното мнение, считат от " Афис ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР