Геотермалната енергия е възобновяем ресурс, който може да бъде експлоатиран

...
Геотермалната енергия е възобновяем ресурс, който може да бъде експлоатиран
Коментари Харесай

Геотермалната енергия: голяма, но още неизползвана възможност в енергийния преход в България

Геотермалната сила е възобновим запас, който може да бъде експлоатиран с нулеви парникови излъчвания. Големият капиталов риск е в финансовите разноски първоначално и незнайните при геоложките изследвания. Стабилните оперативни разноски обаче обезпечават дълготрайна предвидимост на цената на силата след осъществяване на плана. Павлин Стоянов е част от авторския кръг на. Той е правист, приключил е СУ " Св. Климент Охридски ", специализирал e британско и европейско право към " Кеймбридж ". Развива правни технологии и специализира в областите енергетика и климат от съвсем 15 години. Ръководител е за България на екипа, съветвал моделирането на Националния проект за енергетика и климат. " Капитал " разгласява текста му със съкращения.
Геотермалната сила идва от два източника: дълбока топлинна сила, генерирана от разнообразни процеси в самата земя; плитка топлинна сила от слънцето, която се съхранява в земята. Постоянната температура на земята тъкмо под нас (от 2 до 250 м дълбочина) е 10 - 15°C. В дълбочина температурата се покачва от към 25°C до повече от 100°C на километър. Това значи, че температурата може да надвиши 200 - 250°C в елементи от страната на дълбочина сред 4 и 5 км. Прокарването на сондажи до такава дълбочина е общоприета, въпреки и скъпа и високотехнологична процедура.

Достигането на друга дълбочина и температура дава разнообразни софтуерни благоприятни условия за потреблението на геотермалната сила. По-ниските температури разрешават непосредствено потребление на топлината за разнообразни цели, без нужда да се преобразува: от балнеологични до индустриални цели, и от земеделие до централни топлофикации. Най-високите температури разрешават даже произвеждане на електрическа сила.
Реклама
Според Европейска комисия 50% от цялата сила, употребявана в Европейски Съюз, се употребява за отопление и изстудяване, като над 70% от нея към момента идва от изкопаеми горива. Активното нахлуване на термопомпите в потреблението на сила дo 2030 година обаче ще понижи общото ползване на природен газ, като съгласно Международната организация по енергетика (IEA) до 2030 година ще бъдат конфигурирани повече от 30 млн. термопомпи по отношение на 2020 година

Индивидуалното потребление на геотермална сила с съоръжение на плитки системи (най-често термопомпи) е уместно за всеки частен дом, жилищен блок или търговски и индустриални пространства. Нискотемпературната и среднотемпературната геотермална сила може да се употребява и непосредствено от лични съоръжения и в земеделието, в развъждането на аквакултури и даже в някои индустриални процеси.

В множеството страни геотермалните запаси от дребна дълбочина нормално не доближават до високи температури и са предоставени на потребителите за свободно прилагане - без такси, без непотребни лицензии и позволения от способените органи. Собственикът на парцела на процедура има изключителни права да употребява такива запаси. Например:

Във Франция - действия на дълбочина под 10 м. са изключени от обсега на главната регулация, а плитка геотермия (под 200 м, с мощ по-малко от 500kW, температура по-малко от 25°C) може да се експлоатира от притежателите на парцелите с заявления. В Полша при затворени системи, употребяващи води до 20°C, не се изискват позволения за прилагане. В Унгария не се дължат такси за прилагане на геотермални запаси до 30°C.
Реклама Възможности за индустриално приложение
Тук става дума за приблизително дълбоки до дълбоки запаси и от среднотемпературни до високотемпературни източници. Това включва създаване или надграждане на централни топлофикации, индустриални процеси, както и произвеждане на електрическа сила.

Според работната група за геотермална сила за имплементиране на Стратегическия проект за енергийни технологии на Европейски Съюз (SЕТ Plan) механически всички топлоцентрали в Европа могат да бъдат елементарно приспособени, с цел да употребяват локалните геотермални запаси. Това ще усили енергийната сигурност, ценовата непоклатимост, както и ще подкрепи задачите за реализиране на климатична индиферентност. Големи са и опциите и в земеделието и промишлеността. Нужни са обаче продължаващи софтуерни изследвания и нововъведения, включително в метода за консолидиране на геотермалните системи в енергийния микс и пазар в страните членки.

Скорошни енергийни модели на Европейска комисия демонстрират, че в избрани сюжети производството на електрическа сила от геотермални източници в Европейски Съюз може да доближи 540 TWh на година през 2050 година С други думи, геотермалната сила може да задоволи 12.5% от потреблението на електрическа сила в Европейски Съюз и прилежащите страни, в случай че се експлоатира към 20% от наличния геотермален механически капацитет.
Базова сила
Глобалният пазар на геотермална сила е оценен на 55.8 млрд щатски $ през 2022 година и се планува да нараства с 5% на годишна база през интервала 2023 - 2033 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР