Геосфера с диаметър 9 метра изградиха младежи в Шумен в

...
Геосфера с диаметър 9 метра изградиха младежи в Шумен в
Коментари Харесай

Сфера от знания ще събира младежите в Шумен

Геосфера с диаметър 9 метра построиха младежи в Шумен в границите на план „ The Spot/ _Място – Доброволчество с влияние ” на съдружие „ BG Бъди Активен ”. Тя се намира в парка сред хотел " Шумен " и Томбул джамия. Проектът се осъществя за повторно в България и употребява метода placemaking, въодушевяващ хората групово да премислят и преоткрият обществените пространства като средище на всяка общественост.

Идеята е оборудването да се трансформира в средище на младежите, които търсят нови запознанства, желаят да посвирят на китара, пиано или просто да почетат на мира. Куполът ще бъде затрупан, с цел да защищава библиотеката и пианото от външни климатични условия. През лятото отчасти, а през зимата напълно. Около самата сфера ще бъдат ситуирани спонтанни мебели от палети и барбарони, а съществуващата към този момент инфраструктура ще бъде освежена и реновирана.

На 3-ти септември на мястото се организира едновневна работилница, ръководена от експерти и специалисти в региона на построяването на куполни структури и геодезически сфери. В рамките на един ден бе издигната цялата структура на оборудването. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха доста сила, креативна мисъл и въображение и за 10 дни трансфораха неугледния терен в обичано място за занимания и отдих.

Цялата самодейност в Шумен  се осъществена в границите на няколко месеца и би трябвало да премине през няколко стадия: запознаване на локалната общност с плана и набиране на предложения; обобщаване на събраните хрумвания и правене на окончателната визия за пространството; осъществяване на обществена полемика с всички заинтригувани страни; същинско видоизменение на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона навън. В момента тече точно последния стадий от преобразяването, а точно работа на терен. На 13-ти и 14-ти още веднъж ще се проведат две работилници в пространството- градеж на сцена и работилница за улични мебели, които още веднъж ще бъдат построени с присъединяване на доброволци и жители.

Самото разкриване на мястото е планувано за 15-ти септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР