Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година.

...
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година.
Коментари Харесай

Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защото сме дисциплинирани

Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година. С цялостно отличие и златен орден приключва междинното си обучение. Висшето си обучение - компетентност “Промишлено и жилищно строителство” във ВИАС – София, също приключва с отличие. Работил е като механически началник, зам.-директор на СМК - отделение Свиленград. Управлявал е валутен магазин. В зората на демокрацията основава сполучлив личен бизнес за търговия и произвеждане на строителни материали.
Г-н Манолов, неотдавна отчетохте евроинвестиции за 90 млн. лева в община Свиленград през последните 6 година, и то без наложени корекции. Как постигнахте този резултат?
Такъв резултат се реализира единствено когато има добър екип, построен в годините. С хора, готови да вършат европейски планове, да ги ръководят и да ги регистрират. Това е. Няма друга загадка. Просто доста добър екип, който се приготвя с години и натрупа опит.
Вероятно множеството хора са си подготвени в общината, като се има поради от какъв брой време сте кмет?
Да, аз съм кмет от 29 ноември 2004 година Когато встъпих като кмет, в Свиленград имаше извоювани единствено 18 000 лева по стратегия " Красива България ". Нямаше нито един човек, квалифициран да работи. Оттам-насетне създадохме отдела. Сега той е към този момент дирекция. През годините работиха разнообразни хора, само че едно ядро от към 6 индивида се резервира. Това е разковничето. Даже си припомням при една от първите срещи, когато ГЕРБ първоначално завоюва изборите, споделих на депутатите от нашия край: " Аз нищо не желая от вас. Просто вземете тези хора да дойдат в София и да работят за България. Ние ще си подготвим други ". Това го споделих и на господин Борисов, когато пристигна за пречиствателната станция - най-големият план в област Хасково. И той тогава вика: " Да, но ние към този момент взехме от Бургас ".
С кой от всичките планове до момента Ви се желае след години да се свързва името Ви?
Реализираните планове са в разнообразни области. Но най-много ми се желае името ми да се свързва с построяването на водопроводи и канализации в кварталите, което нямаше да се случи, в случай че не бяхме създали европейски план. Беше план за 48 милиона лв., който включва и ПСОВ. По-рано, през 2005 година започнахме ВиК-мрежа с облигационен заем. Стартирахме на Илинден, а хората дотам не имаха вяра и помислиха, че багерите са там единствено за фотография.Толкова години по-късно към този момент има построени десетки километри ВиК. Да, това е нещо, с което човек привиква на втория ден. Не се вижда, тъй като не е като асфалта, градинките и лъскавите фасади, само че е най-същественото. То ни отличава от другия живот – с помийните ями и мръсните реки. Та това е освен като мащаб най-голямото, само че и като концепция за европейски метод на живот е най-правилното.
Твърде самоуверено от Ваша страна да вършиме подобен план с облигационен заем?
Тогава Свиленград беше най-малката община в България, емитирала общински облигации. И освен че изплатихме вложените средства, само че след него с нов облигационен заем направихме улиците върху ВиК-мрежата. И него сполучливо изплащаме. Тази процедура я имаме, тъй като бързо се получава резултат с бъдещи доходи. Общината няма отговорности към никого, нито един лев не изискуем на снабдители, строители. Даже постоянно имаме към 1,5 млн. лева оборотни пари в сметката.
Инвестицията, която сте създали, е по принцип невъзвръщаема, по какъв начин сте балансирали приходите?
Съобразно Закона за общинския дълг ние имаме право да поемем дълг на стойност 15% от личните доходи за годината. Дали ще е облигационен, капиталов заем или нещо друго, само че ние сме спазвали тези ограничавания и не се отразява на бюджета. По-важно е, че разрушените улици ги вършим сега, с цел да могат хората да живеят по-безопасно, да си трошат по-малко колите. Веднага се усеща и по никакъв метод не тежи на общинския бюджет.
А най-сериозните провокации през тази година, които срещнахте?
Свързани са с така наречен национална стратегия за енергийна успеваемост и по Оперативна програма " Региони в напредък ". Първо взехме решение да създадем огромните жилища – с панелно строителство над 36 жилището. И когато работиш с доста хора, с най-различни характери, с доста строители, стиковката е съществено предизвикателство. Това е доста тежко като процедура, като строителство, като увещание.
Наложи Ви се да ги убеждавате, по този начин ли?
В началото се наложи да ги убеждаваме. Даже имаше блокове, в които част от притежателите не желаеха. Като видяха първите резултати, започнаха да желаят, само че програмата свърши. Така че каквото можахме - направихме. Сега приключваме последните девет блока с по над 36 жилището. Направихме други девет с под 36 жилището, които са по Оперативна стратегия " Региони в напредък ".
Свиленград получи покана да се включи в европейската мрежа за нулеви боклуци. Там членуват общини с боклуци под 100 кг. за човек на година. Какъв е приносът на вашата община, с цел да ви поканят?
Най-важното, което имаме, е желанието да вършим тъй че количествата боклуци в действителност да бъдат минимализирани. Ние сме пилотна община, в която събираме разделно отпадъците - пластмаса и хартия " от врата на врата ". Хората вършат разделно събиране в самите семейства, тъй като имаме доста адреси, които са еднофамилни или двуфамилни жилища, където всеки човек самичък се грижи за кофата. А не това, което всеобщо се случва - на контейнери, които са някъде за няколко семейства и безотговорността е по-голяма. И получихме много добър резултат. Започнахме със 100 такива кофи, сега са 1000 с концепцията да стигнем до всяко едно домакинство. Ние знаем, че човек когато самичък се грижи за своята кофа, се отнася по различен метод. Опитът ни демонстрира, че отпадъкът, който се събира разделно, е извънредно чист.
Възможно ли е постигането на под 100 кг. на човек за година боклук?
В този миг не. Но италианците, които в гр. Капанори са част от тази мрежа, са го постигнали в продължение на към 10 години. Това може да се случи единствено в случай че има изключителна воля в управлението на една община. Ако има спиране и някой счита, че е невероятно, няма и да се реализира.
Значи Вие имате преимущество, че непрекъснато получавате противоположна информация за градските проблеми до момента в който си предават отпадъка?
Разбира се. Това е бъдещето на всички общини. Знам, че доста сътрудници тази тематика не я считат. Но отпадъците е може би най-голямото предизвикателство пред нас, кметовете, дружно с построяването на водопроводи и канализации. Това можем да създадем, с цел да живеем в чиста среда и да плащаме по-малко пари, несъмнено. Ние в този момент кандидатствахме с европейски план за създаване на компостираща апаратура за зелените и биоразградими боклуци. Така те няма да се хвърлят на депото, а ще се прави компост. С него ще се торят публичните места. А и хората, които ги отделят, ще получават артикул, с който да поддържат градините си.
Как успяхте да стабилизирате по този начин общината, че да нямате задължения?
Това се дължи на желязна финансова дисциплинираност и съблюдаване на един главен принцип за всяко семейство - да харчи толкоз, колкото има, не повече. Просто при нас не се вършат разноски, незаписани в бюджета на общината. Не се вършат разноски, в случай че отсреща няма доходи. Това е в продължение към този момент на 14 години. Ние в никакъв случай не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани.
Звучи доста просто, а толкоз непостижимо за доста Ваши сътрудници?
Напротив, при всеки е постижимо. Въпросът е, че би трябвало да има екип с доста добър финансист, с доста добър финансов инспектор, с доста добър вътрешен одит и кметът да не си разрешава да ги пренебрегва. Ако това се съблюдава, всичко е толкоз обикновено. Не би трябвало да се оставя по бизнес или по партийна линия да прави разноски, необвързани с приходите. Винаги съм казвал, че една община е акционерно сдружение на данъкоплатците. Със собствеността на жителите - обществена или частна общинска. Общинският съвет е Управителният орган. А кметът е изпълнителният шеф. Само че тази компания не генерира облага. Тя е обществена. Занимава се с боклуци, благоустрояване, детски градини, лечебни заведения и така нататък Ако изпълнителният шеф извършва решенията на УС и те са законосъобразни, не е никакъв казусът.
А това, че политически не сте привързан, пречи ли или оказва помощ?
Ами, не съм виждал другото какво е. Затова мога да кажа, че съм в комфорт. Най-важното е да има непокътнат Общински съвет, който да схваща защо е там. Щастлив съм, че в годините в Свиленград е по този начин.
Значи добре работите с Общински съвет?
Работят моите сътрудници. Аз общо взето приготвям докладните мемоари на база на това, което приготвят сътрудниците. Внася се. Много се работи авансово, в комисиите.
Дали сте удовлетворен от отношението на администрацията към бизнеса?
Да. Доказателство е самият факт, че бизнесът влага в Свиленград. Примерно в Свиленград приблизително на месец се издават 12 строителни позволения за нови обекти, до момента в който Хасково по моя информация - не повече от едно. Това значи, че този, който желае да влага - било в индустриална или комерсиална активност, или в жилища, получава поддръжка. Смятам, че бизнесът няма по какъв начин да е неудовлетворен от професионализма и експедитивността на общинските чиновници.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от жителите Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от жителите  Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското общество е измъчено и яростно (ВИДЕО) Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското общество е измъчено и яростно (ВИДЕО)  Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение  Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и растеж на всички останали медицински действия Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и растеж на всички останали медицински действия  Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image 2017-та е била изключително неприятна за българите...
42% от българите дефинират изминаващата година като „ нито добра, нито лоша” за страната ни. Твърдящите, че годината е била...
Путин: Обсъжда се включването на Сърбия къ... Ангелкова: В туризма няма безработица, има... Национална агенция за приходите предизвести за рисков вирус, разпростра... Македония желае разногласието за името да се реши... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 20 декември
Овен През този ден, най-накрая ще може да си отдъхнете от насъбраното напрежение през последните дни и седмици. Не се залавяйте с нова...
Люба Кулезич: Цветан Василев искаше да сва... Силно земетресение на остров Крит Планетите през 2018 година - какво ни чака Влизат в действие новите правила за винетките НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Загива именитият български авиатор Дими...
Поручик Димитър Списаревски е български авиатор на изтребител. Роден е в Добрич на 19 юли 1916 година Загива на 20 декември 1943 година при първ...
Легендарната постройка на " Раковски " 134 став... Според 2 проучвания, ГЕРБ си остава най-п... Дончева желае закриване на КОНПИ, не се съг... Доган събира елита на Движение за права и свободи на 21 декември  www.expert.bg  Българите купуват на погашение най-много премиум клас смарт телефони Българите купуват на погашение най-много...  Продажбата на винетки за 2018 стартира от 22 декември Продажбата на винетки за 2018 стартира от...  Още 5 млн. лева отиват за ограничения против птичи грип и африканска чума по свинете Още 5 млн. лева отиват за ограничения против пти...  До 2020 година енергийната активност на България би трябвало да е доста понижена До 2020 година енергийната активност на Б...  www.iwoman.bg  Какво да подарите на детето си съгласно зодията му Какво да подарите на детето си съгласно зо...  Научих се да пребивавам с жена Научих се да пребивавам с жена  Мъжете от тези 3 зодии обичат ексцентричен секс Мъжете от тези 3 зодии обичат нестандарт...  Цвети Пиронкова е бременна Цвети Пиронкова е бременна  http://www.sportlive.bg  ЦСКА с елитни контроли по време на подготовката си ЦСКА с елитни контроли по време на подго...  Три са огромните трансферни цели на Челси Три са огромните трансферни цели на Челси  Мариян Беляков: До 2-3 години ски зона Мариян Беляков: До 2-3 години ски зона "...  Ясни са цените на билетите за Лудогорец-Милан Ясни са цените на билетите за Лудогорец-... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като с... 9 0 НЗОК подсигурява, че лечебните заведения ще получат парите си за регистрирана активност... 32 0 Патриотите отново пробват да обезпечат безпределно застрояване на земеделска... 13 0 Арестуваха братовчед на убитото в Момчилград момиченце... 20 0 КЕВР клекна пред Манолова - смъкна новите високи цени на водата... 81 1 Дневен хороскоп за 20 декември 6567 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР