Георги Костов е един от водещите експерти по европейски политики

...
Георги Костов е един от водещите експерти по европейски политики
Коментари Харесай

Георги Костов: Минимум 6.4 милиарда лева трябва да е индикативната рамка за Варна до 2028 г. към плана за усвоява на Европейски средства


Георги Костов е един от водещите специалисти по европейски политики и планове. Консултирал е планове и политики в региона на нововъведенията, неправителственият бранш, промишлеността и други

 

Г-н Костов да стартираме изявлението с настоящата конюнктура в гр. Варна. Какво е вашето мнение за плановата подготвеност на града?

През годините неведнъж съм заявявал обществено, че ръководството на плановите благоприятни условия и реализирането им не е на положително равнище в община Варна. Към настоящият миг обстановката не се е трансформирала и не може да бъда изменена от през днешния ден за на следващия ден. Периода е извънредно значим за общината, тъй като следва да проработят голям брой национални и оперативни стратегии. Община Варна сигурно има някаква планова подготвеност, само че дали тя е задоволителна?

 

Какви са недостигите и за какво сме на едно от последните места по асимилиране на средства?

Не мога кажа какви са недостигите в самата система, тъй като нямам взор от вътрешната страна. Аз персонално съм реформирал голям брой административни системи, само че не считам че главният проблем е в системата или дефицит в нея. За мен персонално главният проблем е във водената политика на ръководство и обмисляне. Както съм го заявявал Варна има потребност от обществен динамичен проект за опциите за финансиране. Изоставането в усвояването на средства според мен е във водената политика от предходното управление на общината.

 

Каква е повода настоящият миг да е извънредно значим за община Варна?

Под настоящият миг имам поради интервала от цялата последваща година. Стартират голям брой стратегии, които могат да подобрят доста икономическата конюнктура. Общините са ориентирани да дефинират задачите си във връзка с стратегическите вложения. На разположение ще са разнообразни финансови и нефинансови механизми за поощряване на вложителите. Бизнеса ще бъде ориентиран към  внедряване на нововъведения, за кръгова стопанска система и голям брой други принадлежности за асимилиране на Европейски Съюз политики, които са напълно или отчасти нови.

 

По ваше мнение какво главно би трябвало да се промени с цел да може Варна да притегли повече финансови средства?

Основното е политиката на общината и задачите, които тя си слага. За да имаме успеваемост би трябвало да се поработи върху оперативна политика за деяние и планов инструментариум, който да работи с всички благоприятни условия за финансиране. Да бъдат привлечени или построени потенциали, които да се оправят с провокациите. Създаването на индикативна планова рамка е добре да включва всички благоприятни условия и бенефициенти с цел да има повсеместен резултат върху общността – жителите и гостите на гр. Варна.

Тук е значимо да подчертаем, че една индикативна планова рамка може да надвиши дори два пъти годишният бюджет на общината, само че тя ще даде опция за по огромен и първокласен избор на планове и финансиране на локални политики. Така да вземем за пример минимумът за такава рамка при бюджет близо 800 милиона би следвало да доближи до 6.4 милиарда до каят на програмният интервал в 2028 година

 

Какъв би бил резултата от всичко това? И какви са възможностите да се случи?

Как какъв ще е резултата? Ефекта ще е върху цялостното възстановяване на средата за живот и опциите за хората и бизнеса. Целта е точно да се ускорят тези процеси и ние да наваксаме забележимото наваксване от което има потребност града с цел да се развива просперира и задържа младежите в него.

 

Интервю на Пламена Сутева

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР