Георги Калайджиев е един човек, който се помни. Той е

...
Георги Калайджиев е един човек, който се помни. Той е
Коментари Харесай

"Музиката, вместо улицата": Георги Калайджиев, който променя съдби 


Георги Калайджиев е един човек, който се помни. Той е роден през 1947 година в ромската махала в Сливен. Баща му свирел на цигулка, само че не съумял да учи заради беднотия. Научил за гения на детето, кметът на града отпуска общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното учебно заведение в Бургас.

Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната академия в София и специализира в Будапеща. Става част от " Софийски солисти ", с които свири по целия свят. От 1993 година е концертмайстор на филхармонията в Гисен, Германия, където по-късно стартира и да преподава.

През 2009 година, дружно със брачната половинка си Мария Хаушилд стартират плана " Музиката вместо улицата ", предопределен за деца от ромския етнос. Те получават гратис принадлежности и образование по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира посредством дарения от Германия.

До този миг възпитаниците на Калайджиев са над 400.

Човекът, който трансформира ориси. Един от най-известните цигулари в Европа, който не не помни от кое място е тръгнал.

“Мария е моята спътница в живота. Тя сега е в Германия, тъй като няма отпуска. На 12 април имаме концерт с нашите деца в Сливен, дружно със Сливенския симфоничен оркестър ”, сподели Калайджиев.

Той акцентира, че като е умрял бащата на Мария е открит плик със средства, на който е пишело, че е за положително дело за децата.

“Тогава ситуацията в България беше доста тежко финансово, изключително в тези квартали, където и аз съм роден в “Надежда ” в Сливен. Семейството тогава реши да помогне с тези пари на децата в Сливен ”, сподели Калайджиев.

Той описа, че една седмица е била огромна еуфория, откакто той и жена му са пристигнали в България. По думите му са пазарувани хранителни артикули и лекарства за нуждаещите се.

“Парите свършиха за една седмица и ние си казахме - а в този момент. Мария ми сподели - ти си музикант и с твоята цигулка може да окажеш помощ на тези деца. Тогава по този начин се роди концепцията. С нас беше една журналистка от Гера, която сподели - музиката, вместо улицата ”, описа Калайджиев.

“Много любопитно реагираха родителите в квартала. Те ме познават в квартала и знаят какво може да направи музиката с хората. Събрахме 3-4 деца в гаража на сестра ми, където Радка Кусева стартира да преподава. Така се роди и планът ”, добави той.

Повече за живота и кариерата на Георги Калайджиев - гледайте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР