Георги Кадиев захапа остро депутатите.Най-големият проблем на депутатската заплата е

...
Георги Кадиев захапа остро депутатите.Най-големият проблем на депутатската заплата е
Коментари Харесай

Кадиев: Защо депутатите получават заплата, без да ходят на работа

Георги Кадиев захапа остро депутатите.

Най-големият проблем на депутатската заплата е не толкоз размерът й, колкото за какво се получава без да вървиш на работа. Това сподели Георги Кадиев.

По думите му по разпоредбите на Народното събрание даже без да стъпиш на работа и без да имаш позволение от ръководителя, вземаш една трета от заплатата си.

Ако пък получиш позволение, както Пеевски получаваше, то е осведомителен режим, просто пишете: " Няма да бъда на работа идващия месец заради персонални проблеми ", получавате 100%. И тогава човек си задава въпроса – добре, междинният българин работи на 8-часов работен ден и му броят минутите, в които е на работа, за какво националният представител може да взема каквото и да е парче от заплатата си, без въобще да стъпва там, сподели Кадиев.

Социалният антрополог Харалан Александров добави, че едно от най-интересните разминавания в българското общество е, че ние " продължаваме да имаме манталитета на небогати хора, продължаваме да се оплакваме и да се окайваме, а най-малко последните 20 години сме в непрекъснат напредък ".

Ние съумяваме да държим за себе си версията за сиромаси, за хора, които са жертва на корупция, които са ограбени, които все нещо не им се е получило, в случай, че живеем много разгулно. Масово хората влагат в недвижимости, като знак на обществен статус. По тази причина ние непрекъснато си мерим статусите кой има по-голяма къща, кой има повече къщи, кой има къща в по-престижен и богат град. В този смисъл ние опитомяваме, доместицираме политическата каса, като я вкарваме в това непрекъснато състезание. Българите непрекъснато се съизмерват с политиците и това е по този начин заради неналичието на подчиненост, заради неналичието на аристокрация.

По думите на Александров ние отхвърляме да признаем неравенствата:

Имаме доста бездънен проблем със съревнованието. По тази причина идеалният облик на българския политик е някакъв безпаричен, измъчен, безрезервен човек, който на изгода роду непрекъснато се блъска. Корнелия Нинова най-вече подхожда на този облик, разяснява общественият антрополог.

Според Кадиев хората би трябвало да са наясно, че политиците са отражение на обществото и не могат да са по-различни.

Ако обществото всеобщо крие приходи, в случай че взема пари под масата, с цел да не заплащат осигуровки, естествено, че политиците ще вършат същото нещо и това няма по какъв начин да се спре, сподели той.

Част от функционалността на политиците е през тях ние да ненавиждаме своите неприятни страни. Ние непрекъснато проектираме върху тях нашата лакомия, злоба, лошотия и алчност, с цел да можем да се освободим от тези си неприятни характерности и да ги нахейтим в лицето на бедните политици. Добре е да си даваме сметка за това по какъв начин използваме политиците, а не непрекъснато да се оплакваме, че те ни използват не по предопределение. И е доста добре политиците да са наясно с тази психическа динамичност, която е доста тежка, означи Харалан Александров.

Относно заявените приходи и имущество на политиците Харалан Александров сподели, че картината е успокояваща, тъй като виждаме заможни хора в по-голямата си част.

Социологическият факт, който стои зад това е, че ние имаме към този момент общество с ясно класово разслоение и явно, че политическият хайлайф се рекрутира от горните пластове на междинната класа и от бизнес класата, като много варират тези суми и собствеността на съответните политици. Имаме бизнесмен, в лицето на министъра на превоза Събев, който справедливо е богат. Има хора, които също са впечатляващо заможни без да е доста ясно от кое място и тъкмо по какъв начин са го постигнали това, само че сигурно тези въпроси ще стоят в обществото. Но огромният въпрос е за какво е толкоз значимо за нас какъв брой са богати политиците ", съобщи Харалан Александров, написа varna24.bg.

По думите му в богатите общества да си богат е мотив за горделивост, това е нещо, което носи доверие и назад – в бедните общества благосъстоянието е доста съмнително.

Според него ние сме някъде по средата: " Една част от българите не престават да преглеждат благосъстоянието на политиците като мотив за злоба и ги прави доста подозрителни към тях, а друга част – назад – приветстват това, че имаме представители на заможните съсловия във властта ", сподели общественият антрополог.

Георги Кадиев съобщи пред bTV, че е доста песимистичен към качеството на тези заявления: " Те по никакъв метод не демонстрират цялостната картина. Има задоволително законни способи да скриете имущество и куп противозаконни. Примерно, легален метод е цялото имущество да бъде на компанията, която имате, а вие декларирате просто едни дялове. Тук никой не прави оценка акциите. Вие просто декларирате 20 % от сдружение Х или 100% от сдружение Y. Това сдружение дали има 100 парцела, дали има 1 парцел, никой не знае. Може това да са милиони или милиарди. Според мен цената на акциите на транспортния министър е доста по-голяма от всички приходи, които е заявил. (…) Може да прехвърлите имущество на децата си, които са над 18 година, те са друго семейство, край, излизате от имотната декларация, можете да извършите офшорна компания ".

Кадиев добави, че е срещу публикуването на тези заявления, тъй като по този начин се основават жълти вести. Той сподели още, че в листата има над 10 000 души и КПКОНПИ няма ресурса да ги ревизира.

В условия на обедняване, каквото стартира в България, и по всичко си проличава, че няма да спре скоро, хората ще станат още по-чувствителни към тази материя и това води до доста огромни проблеми по отношение на обществената оценка за качествата на политиците, означи Харалан Александров.

По думите му никой не има вяра на това, което политиците споделят:

Една от аргументите за това е, че ние доста се стараем да създадем по този начин, че те да са извънредно неблагонадеждни в това число като се занимаваме непрекъснато с техните собствености, означи Александров.

Според Кадиев хората, които вземат решения, би трябвало да са самостоятелни финансово.

В общество, в което не можем да диференцираме предприемачеството от политиката, влизането в политиката доста постоянно се преглежда като предприемачески план, изясни Харалан Александров:

По думите му като цяло българското общество е уверено, че е ръководено от по-лошата в морално отношение част от популацията, а не от по-добрата.

Това в дълготраен проект е предизвестена злополука. Няма по какъв начин да си уверен, че тези, на които си делегирал властта, желаят да те ограбят, желаят да забогатеят за твоя сметка и да вървят нещата в едно общество, означи общественият антрополог.

Георги Кадиев добави, че съгласно хората политиката е най-хубавият бизнес:

Защото всеобщо в политиката влизат хора, които са се провалили някъде другаде и си намират работа там и е цялостно с такива, сподели той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР