Георги Димов е втори мандат кмет на община Божурище. Завършил

...
Георги Димов е втори мандат кмет на община Божурище. Завършил
Коментари Харесай

Кметът на Божурище: С малко пари правим много, остават и за безплатни детски градини

Георги Димов е втори мандат кмет на община Божурище. Завършил е УНСС по специалността „ Икономика на туризма. Политически науки “. Магистър е по стопанска система в същия университет. Actualno.com го потърси за изявление, в което да опише за свършеното през годината, за бизнеса в общината и по-нататъшните му планове.

Г-н Димов, неотдавна взехте премията „ Кмет на годината “ в категорията дребни общини. Заради какво най-много смятате, че хората са дали своят вот за вас?

Заради това, че в къс интервал от време съумяха да видят в действителност позитивна смяна в нашата община. Тази смяна продължава, и то във всяко едно обитаемо място, освен в града. Така немислими неща, които хората не са и мечтали да се осъществят, аз също, тъй като когато човек колкото и да желае, колкото и да си има вяра, с цел да се случи, би трябвало да се положат доста старания. И много огромна доза шанс. Аз по тази причина споделям, че Господ е във всичко. Когато той оказва помощ и когато ние желаеме да свършим нещо огромно старание на общинската администрация, на Общинския съвет, с помощ от жителите, нещата се случват. И когато работиш неуморно през целия мандат, обектите са налице. А те са за общото богатство, всички ги употребяваме, те усъвършенстват нашата среда за живот.

Имате впечатляващо невисок коефициент на безработица - 3,3%, тъкмо колкото в София. Това равнище постигано ли е до момента в новото време?

Бих споделил, че откак се сътвори индустриалната зона - от 2009 година насам, всяка минала година съумяваме да надграждаме с по-добра работа от екипа на общинска администрация, с по-добро взаимоотношение с всички вложители. Стараем се да редуцираме периоди, да бъдем съпричастни с техните проблеми и провокации, да понижаваме компликациите до най-малко. По този метод, когато ги облекчаваме и работим в тясна връзка с тях, тече положителната дума към бъдещите вложители. Така приобщаваме още повече вложители. В последна сметка по този начин се отварят доста нови работни места. Въпрос на екипна работа.

Този индикатор е толкоз невисок, че би трябвало да значи дефицит на работна ръка и „ импорт “ от другаде, по този начин ли е?

Да. Търси се работна ръка, ние разпространяваме информацията. Но, уви, има свободни места и не могат да се намерят задоволително хора. От София идва огромна част от работната ръка, само че отново са нужни още.

Колко гъвкави сте в общинската администрация, какъв брой съответни сте по отношение на условията на бизнеса?

Всичко го вършим, както се споделя, по правилник. Но се работи отвън работно време, в случай че би трябвало и непрекъснато. Документацията на огромните вложители е голяма, приказваме за кашони. И в случай че желаеме да се свършим бързо и тези хора да останат удовлетворени, работим повече - и архитектът, и кметът, и безусловно всички. Работим колкото е нужно, само че единствено по правилник - документ по документ. Въпросът е крайният резултат да е позитивен за вложителя, в границите на закона.

Смогвате ли да спазвате периодите?

Винаги. Гледаме дори да ги редуцираме. Ако се входира дадена комплектовка на документи и срокът е една седмица да издадем позволение за градеж, гледаме да е по-рано. Какво печели общината - положителната дума от съответния вложител, че община Божурище работи съвършено, в добра взаимовръзка. Така се притеглят още повече вложители. Бих споделил, че се оправяме, тъй като до днешна дата имаме над 300 позволения за градеж. Миналата година отново бяха толкоз, по-миналата - към 400. 

Толкова доста нови бизнеси стартираха тази година в Божурище, че в профил е мъчно да се пресметна общата стойност на вложенията им. Вашите планове какво демонстрират?

За стотици милиони. Когато приказваме за тези милиони, те са в личните им бизнеси, само че като доход за общината не се показва в толкоз огромни параметри. Общината печели само от разрешението за градеж и във времето – от налог здания. Ако примерно общината вземе към 500 000 лв., според от квадратурата на обекта, въпросът е какво вършим с тях. Тогава идва нашата значима роля. А ние с малко вършим доста и разходваме действителните средства. Въпросът е да направиш плана по този начин, че да оставиш дребна облага на компаниите. Не компанията да изкара безбожно доста, само че да направи това, което може да се направи с малко пари. Това става с вярно разчетена планирана стойност. Ако една улица коства примерно 100 000 лв., избрана компания може да изкара от нея 15 000 лв. чисти пари, само че не е належащо да й се дадат още 60 или 100 хиляди от горната страна.

Тогава обаче е необходим повишен надзор?

Абсолютно правилно. Като си гледаш документите, като си гледаш обекта, резултатите са положителни. Защото като го платиш скъпо, съм уверен, че няма да се направи по-качествено.  

Само на наличните подобаващи площи и близостта до София ли се дължи ползата на бизнеса към Божурище или има и друга причина?

Главно на местоположението ни се дължи този интерес. И също така, че се работи добре с нашата община, бих споделил много леко, тъй като спомагаме напълно - от началото до края на всяко едно инвеститорско начинание. Всеки може да разчита на нас. Затова доста от вложителите оказват помощ със лична воля под формата на дарения, без да се превеждат пари на общината. Направо купуват беседка, детска площадка и друго. Сключваме контракт за подаяние. Защо го вършат - тъй като виждат, че общината се развива и всеки желае да направи нещо за общото богатство. И по-късно хората знаят, че компанията Х е дарила съответната беседка или площадка, а тя се употребява от всички. А донорът е горделив.

Това не е искане от ваша страна, не е рекет?

Не. Ще ви дам образец. Има един господин, който живее в Божурище от години. Занимава се с видеонаблюдение. Той самичък пристигна и сподели: " Георги, аз съм тук от много години. Виждам, че откогато си ти кмет, нещата се трансформираха много бързо. Това, което виждам, ми харесва. Имам предпочитание да оказа помощ ". Сега индивидът обмисля дали да даде сървъри или видеокамери, или нещо друго. Когато един човек с благоприятни условия направи нещо за другите, се усеща добре. И най-много, тъй като не му желаеме нищо. Даже на площада, с който се гордея от първия ми мандат, един от огромните вложители пристигна и попита с какво може да помогне. И тъй като се занимава с метали, му предложих да направи една комбинация от коне. Той я направи и я подари. Композицията е на самата сцена в този момент. Един от трите признака на града е - конете, божур и аероплан. Отвреме-навреме го виждам на площада да се разхожда с посетители, довежда ги да им покаже с какво той е съдействал за нашата община. Всеки се гордее, когато направи нещо положително.

Ако може да определите кои са най-ярките бизнес инициативи за 2021-ва на ваша територия, бихте ли ги свели до три?

Първо ще приказваме съответно за предприятия в областта на фармацевтиката. На второ място бих поставил логистиката - тя се уголемява с извънредно бързи темпове. И трето, производството на кафе - в Божурище е една от водещите компании в България. Сега си уголемяват бизнеса с произвеждане на чай и ще отворят още работни места.

Два значими плана бяха обявени в края на последното постоянно държавно управление – за продължението на бул. „ Царица Йоанна “ до индустриалната зона София-Божурище, и ремонта на близо 20 км от третокласния път Делян-Златуша-Гурмазово-Пожарево. Работи ли се по тях?

За тези 20 км, за които успяхме да се преборим, се надявам, че държавното управление ще продължи този обект, тъй като свързва община Божурище с община Брезник, Трън, Перник. Той е жизненоважен за нас. Ремонтът е доведен до 60% и повече. Завършването му обгръща огромна част от нашите села. А ние с общинските средства в ранна пролет ще стартираме други значими сектори за селата Пролеша и Храбърско. Проектът за индустриалната зона сред Люлин и Божурище - уповавам се да бъде осъществен, тъй като имаме проблем, който се разраства. Хубаво е, че се уголемяват вложенията в зоната, само че трафикът е извънредно тежък. Сутрин и вечер нито можеш да излезеш, нито можеш да се прибереш. Този обект ще докара до още по-бързото разгръщане на индустриалната зона и по-лесното напредване.  
Нови тръбопровод и асфалт на 5 сектора в Храбърско, предстоят още три
Тази година подменихме водопровода и асфалтирахме пет улици в село Храбърско, предстоят още три, заяви кметът на Божурище Георги Димов...
Прочети повече
Вашите най-значими планове за 2021 година?

Започнахме общинския пазар, който считам, че доникъде на 2022-ра ще бъде приключен. Наистина ще стане едно прелестно място, съчетано с паркова зона, с комерсиалните обекти, с паркоместа. Улицата край него ще бъде ремонтирана, с цел да е комфортна за използването му. Този обект, построен преди време, беше безлюден. Бяха изместени спирки, не се развиваше. Той и по тази причина умря. Но с тази класификация ще стане прелестен. С него ще приключим цялата компилация на централната градска част - площад, пазар, паркови зони, централните спирки. Всичко на едно място, което действително нямахме, само че успяхме да създадем за 6 години. Друго значимо е, че успяхме да създадем над 6,5 км улици с над 5,5 км тръбопровод. Инфраструктурата е значима. Когато всичко е в дупки и кратери, е доста мъчно и изнервящо. Радвам се, че за една година направихме толкоз доста. Продължихме развиването на спорта с ремонта на двете спортни зали. Втората е безвъзмездна за треньорите. С положителни условия в залата привличаме положителни треньори. Те са подтиквани да притеглят повече хора да спортуват. Така се грижим за здравето на хората. Успяхме да изградим комбинирано спортно оборудване - едно от най-хубавите. Радвам се да виждам, че всеки ден, даже в това студено време, се употребява.

От нова година детските градини ще са ви безвъзмездни, изпреварвате желанието на новото държавно управление, по какъв начин може да си го позволите?

По метода, по който се разходват средствата по отношение на приходите. Един площад като нашия - 12 декара пространство, може да се направи за 2 млн. лв.. Ние го направихме за 600 000. Един пазар, който може да се направи за 2 милиона, ние го вършим за 600 000. Едни 6 км и половина улици може да се асфалтират за 5 милиона, ние ги вършим за 2 милиона, дружно с водопровода. С вярно разходване остават пари и за безвъзмездни детски градини, и за безвъзмездни маршрутни коли за всички пенсионери с непрекъснат адрес при нас. Така финансираме и центъра за рехабилитация, който работи с 30 нуждаещи се. Работи ли се вярно, харчи ли се малко, се прави доста, а остават пари и за обществени услуги.

Данъци и такси ще увеличавате ли?
Кметът на Божурище: Работим интензивно по инфраструктурата на селата
През тази календарна година интензивно работим по инфраструктурата в селата, съобщи кметът на община Божурище Георги Димов. Той посочи, че...
Прочети повече
Не. Увеличихме ги преди началото на тази година и имаме събираемост към 90%. Не се постанова да ги подвигаме. Ще удържим оптимално дълго, в случай че може до края на този мандат. Дай боже и в идващия, в случай че ни се гласоподава доверие! Ще продължаваме в същия дух - да се развива зоната, да разходваме вярно средствата и да вършим това, от което хората имат потребност.

Докъде се стигна с продажбата на четирите парцела в Гурмазово и обвиняването против вас?

Все още сме на стадий следствие. Сложно е от позиция на това, че прокуратурата беше подведена от едни лица с избран статут, с едни свидетелски показания. Важно е да се знае, че от осем заведени административни каузи, към този момент 6 са дефинитивно извоювани. 7-мото е извоювано на първа инстанция. Един господин го жали пред Върховен административен съд и чакаме решение.

Тези каузи защо са?

Обжалват заповедта, която съм издал за самия търг. Това са административни каузи, само че са обвързани с всичко останало. Казвам, че е добре и значимо, тъй като всеки документ, публикуван от общината, подписан от мен, всяка направена експертиза е в интерес на общината. Тоест, удостоверява изрично, че общината е спазила законите и не е направила безусловно никаква неправда. Мога да приказвам доста па тази тематика, само че считам, че би трябвало да се изчака способените институции да си свършат работата.    
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР