Георги Чолаков възнамерява да провежда политика на съдийско самоуправление за

...
Георги Чолаков възнамерява да провежда политика на съдийско самоуправление за
Коментари Харесай

Новият шеф на ВАС се оглежда в колегите си като в криво огледало

Георги Чолаков има намерение да организира политика на съдийско самоуправление за взимане на всички значими решения.

Чолаков съобщи желанието си незабавно откакто Висшия правосъден съвет още веднъж гласоподава името му като идващ ръководител на Върховен административен съд . Повторната процедура във Висш съдебен съвет се наложи, откакто президентът Румен Радев не подписа указа за назначението му предвид на това, че в това време бе определен нов състав на Висш съдебен съвет.
Днес новият върховен магистратски орган удостовери избора , като по този начин името на Георги Чолаков ще бъде изпратено за повторно в президентството за одобряване. Припомняме, че президентът няма право да постанова повторно несъгласие.

Смятам да организирам политика на съдийско самоуправление за взимане на всички значими решения в този съд , освен там където законът наложително споделя. Аз съм номинация на сътрудниците. Те са моите криви огледала , в които всеки ден ще се оглеждам. Те ще ми споделят къде бъркам и къде - не. Смятам, че дружно можем да реализираме доста ", разяснява Георги Чолаков.

Той беше безапелационен, че процедурата е извършена по метод, признат от Висш съдебен съвет, а връщането на указа от президента като част от пълномощията му.

Още по време на чуването членът на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева съобщи, че няма да поддържа Чолаков, защото се работи в нарушаване на настоящата процедура и е трябвало да се изслушат и двамата претенденти. Припомняме, претендентите за ръководител на Върховен административен съд бяха двама, като против Георги Чолаков се изправи арбитър Соня Янкулова.

Според различен член обаче - Вероника Имова няма нарушаване на процедурата и сега не се избира претендент, а Висш съдебен съвет е изправен пред процедура по предложение на определен претендент: " Ние предлагаме на президента, определен претендент. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР