Георги Аспарухов-Гунди не е изкарал много пари като футболист. И

...
Георги Аспарухов-Гунди не е изкарал много пари като футболист. И
Коментари Харесай

Янка Рупкина за Гунди: Той е в сърцето и в душата ми

Георги Аспарухов-Гунди не е изкарал доста пари като футболист. И те не са били изключително значими за него. Това разкри националната певица Янка Рупкина, която се оказа извънредно близка с именития футболист.

Днес се навършват тъкмо 80 години от рождението на една от най-великите ни спортни митове - Георги Аспарухов-Гунди. Бившият нападател на " Левски " и националния ни тим е идол за млади и остарели и до през днешния ден.

" Мен много пъти са ме питали: " Много песни изпя, какъв брой пари завоюва? ". Та по този начин и аз на Гунди един път му крещя: " Много тичаш бе, Гоше, какви пари получаваш, моето момче? ". А той ми отвръща: " Ама, другарко Янка, мен не ме интересуват парите! Аз играя за България ". Насълзявам се единствено като се сетя за този диалог. Аспарухов играе за страната си и аз пея за нея. " А по кое време ще ядем самун? Ще забележим по-нататък! ", казвахме си с Гунди. Такива смешки си имахме ние с него. Право да ви кажа, не бях го попитала коя е обичаната му национална ария ", прави своята изповед великата национална певица и фаворитка на България. Тя дава обещание да направи ария, особено отдадена на Георги Аспарухов.

" Макар че Гунди беше доста по-млад от мен, с него доста си приличаме по едно нещо. Както той остана правилен на " Левски " и на България през цялата си кариера, по този начин и аз останах вярна на Българското национално радио като солистка на ансамбъла за национални песни " Мистерия на българските гласове ". " Това сподели пред " България Днес " огромната национална изпълнителка Янка Рупкина, връщайки спомените си за Георги Аспарухов, с който имат изключително близка другарска връзка.

Певицата и футболистът са фамилни другари. Нейният брачен партньор е славният български герой Георги Рупкин, умрял на 90-годишна възраст през 2020 година. Майстор на спорта и заслужил треньор, през годините Рупкин работи и като помощник-треньор в клуб " Славия ", както и в националния тим в свободния жанр за младежи до 20 години и за мъже. Двамата съименници, герой и футболист, били доста близки и постоянно са се допитвали един до различен по значими въпроси, свързани със спортните им кариери. Покрай мъжа си Янка Рупкина също има опция да се допре освен до великия футболист Аспарухов, само че и до индивида с основно " Ч ".

" Запознахме се с Гунди още при започване на спортната му кариера. Моят брачен партньор Георги Рупкин, Бог да го елементарни, беше народен играч на България по битка. Двамата с Гунди бяха доста положителни другари. Мъжът ми доста го обичаше - както него, по този начин и Котков. Един ден брачният партньор ми ме заведе на мач на " Левски " на стадиона и по-късно се срещнах с Аспарухов. Това беше още в първите му години със синята фланелка. Спомените ми от този миг са прелестни ", споделя Рупкина. Спомените си за вълшебния футболист певицата споделя в детайли в новото допълнено издание на биографичната книга " Гунди - какъвто не го познавате " на КК " Труд ", което към този момент е на пазара.

" Винаги сме подкрепяли " Левски ". Гунди също доста обичаше мъжа ми Гошо. Допитваше се до него за някои неща, тъй като брачният партньор ми беше по-възрастен с 13 години. Много постоянно сондираха отзиви дружно по спортни въпроси. Аз, тъй като съм жена на състезател, също постоянно съм се интересувала от всевъзможен тип спорт. И в този момент, на моите остарели години, още виждам и футбол, и всевъзможни други спортове. Познавам доста спортисти у нас и по света около Гошо ", признава изпълнителката от световноизвестното трио " Българка ".

Една от най-паметните срещи на Рупкина с Гунди е по време на емблематична фотосесия. Докато певицата, цялата пременена в изящна национална носия, се готви за фотоси, Аспарухов също се оказва на снимачната площадка.

" Засякохме се инцидентно в студиото на известния фотограф Петър Папакочев. Гунди се снимаше, а аз също трябваше да снима фотосесия, която стана доста красива. А за него да не ви приказвам... Той беше слънчево момче, прелестно, постоянно ухилен. Много хуманен и експерт в своята специалност. Трудолюбив! Вълшебен състезател! Думи нямам! Даде всичко от себе си за нашата България. Много го обичам! Който му подаде ръчичка, ще отвърне. Ще се спре, ще разменят няколко думи ", приказва Янка за характера на Георги.

" Трагедията на Гунди и Котков я изживях доста тежко. По-тежко даже от моята. Знаех, че губим огромен състезател и превъзходен човек и наивник. Знам къде е лобното място в прохода " Витиня " и когато минавам от там, постоянно оставям цветенца ", споделя през сълзи Рупкина. " Моята злополука също беше тежка. Бях цялата превързана - глава, ръце, крайници... "

Народната изпълнителка е измежду оживелите при самолетната злополука през декември 1971 година - единствено шест месеца след тази на Гунди и Котков. В произшествието умира емблемата на естрадната музика от това време Паша Христова. Пасажерите би трябвало да летят към Алжир за Дните на българската просвета. При отделянето от пистата корпусът на самолета им " Ил-18 " се раздира на две. От 73 души на борда 28 умират. Рупкина стои в задната част на самолета и това избавя живота й.

И до през днешния ден Гунди е измежду кумирите в живота на родената на 15 август 1938 година певица. Затова и тя продължава да черпи духовна мощ от него по собствен си доста персонален метод.

" Той е в сърцето и в душата ми. Пазя си едно флагче, което Гунди ми подари един път след мач. Имам и една негова фотография от младите ми години. Стоят на видно място в жилището ми в квартал " Дружба ". Винаги като се прибера у дома, целувам фотографията му. Имам я и в портфейла си. Често обличам и блузката с неговия лик, която ми е подарил персонално ", откровена е Янка Рупкина. Певицата разкрива и един незнаен факт:

" Малко преди Гунди и Котков да загинат на " Витиня ", се видяхме с тях на една вечеря в Самоков. Поздравихме се, поговорихме. След това се случи тази ужасна злополука " - спомня си Рупкина, която ще означи по подобаващ метод годишнината на именития футболист.

Ресторантьор финален вижда легендата

Всъщност Рупкина не е последната, която вижда Аспарухов жив. Оказва се, че това е един от най-популярните ресторантьори у нас от близкото минало Никола Антикаджиев.

" Гунди беше прелестен човек и другар. През 1971 година работих малко в едно кафене на Търговския дом. Гунди идваше постоянно, Котков също. Часове преди да загинат, двамата отново бяха при мен. От там потеглиха с алфа ромеото за Враца. Тъкмо отпътуваха, и отидох да си взема паспорта за Берлин, тъй като отново ми предстоеше да пътувам за фотосите на " На всеки километър ", и ме застигна вестта, че двамата велики футболисти са починали. Не можех да допускам, та единствено час преди този момент си говорихме. "

Антикаджиев си отиде в края на 2022 година, дни преди да навърши 93 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР