Генетично модифицираните човешки деца или т.нар. „дизайнерски бебета“ ще станат

...
Генетично модифицираните човешки деца или т.нар. „дизайнерски бебета“ ще станат
Коментари Харесай

Учен: ГМО бебета ще бъдат реалност до две години

Генетично модифицираните човешки деца или така наречен „ дизайнерски бебета “ ще станат действителност до две години. Това се показва в нов теоретичен труд, представен от БТВ.

Генното модифициране е извънредно търсено и сега, тъй като защищава от наследяването на разнообразни заболявания, излъчени в фамилията.

„ Ще можем да сътворяваме дизайнерски бебета по етичен метод в идващите две години. Генното модифициране сега не носи съвсем никакъв риск и може да бъде употребявано върху човешки ембриони “, твърди биохимикът Кевин Смит от университета „ Абърти “ в Дънди, Шотландия.

Готово ли е обществото за дизайнерски бебета

Смит е корав последовател на генетичното модифициране. Според него по този метод могат да бъдат предотвратени редица от генетично наследяваните заболявания у хората. Въпреки това този вид редакция към момента не се предлага основно поради страхове, че по този метод могат да бъдат създавани „ дизайнерски бебета “ – деца, чиито гени са изменени поради нелечебни цели.

През ноември предходната година китайски академик разгласи, че е основал първите генномодифицирани човешки бебета, които са резистентни към вируса ХИВ.

Новината беше призната с отрицание от научните среди, само че съгласно Смит тяхното основаване е морално целесъобразно. „ От чисто утилитарна позиция, генетичното модифициране е единственият вероятен метод да се оправим с голям брой генетично излъчени заболявания. Това ще разреши на лекарите да предпазят бъдещите хора от сърдечни болести, рак, деменция и доста други “, сочи причините си Смит.

Въпреки това в научния си труд Смит поучава всевъзможни медицински проучвания в тази тенденция да бъдат забавени, защото „ обществото всеобщо е срещу модифицирането на хора “. Той има вяра, че в идващите две години ще станем очевидци на опит за генетично-модифицирани бебета, който е етично и морално аргументиран.

Учени получиха позволение за противоречива технология за редактиране на човешки гени

Изследването на Смит беше посрещнато със песимизъм и рецензии от неговите сътрудници. Според доста от тях генното модифициране към момента е в доста начален стадий, като отрицателните му последствия не са изследвани задоволително, с цел да бъде прилагано на хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР