Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на

...
Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на
Коментари Харесай

Бизнесът пак скача срещу енергийната борса

Генерално нищо изключително не се случва във физическото естество на пазара на електрическа енергия у нас. Не става дума за физически недостиг, а за търговски недостиг. Това съобщи заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев пред Нова телевизия.

„ Истините доста пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В максимална  степен, изключително енергоинтензивният бизнес, се стреми да подписва двустранни контракти по опция непосредствено с производител. Само че, с цел да стигнете до подобен договор, би трябвало да имате поставени количества и на пазара. В случая, в случай, че има лимитирани потенциали, това е проблем. Парадоксът в тази обстановка е, че електроинтензвината промишленост е на практика в потенциал и товар от порядъка на 200-250 мегавата. Ние имаме сензитивно, в пъти по-големи генериращи мощности в България, само че това не се получава. Полуистината за така наречен пазар „ Ден напред ” – в действителност това е главната платформа, главният пазар, към който се реферират цените и по тази причина всичко, протичащо се на него като цени е извънредно значимо. Там се разчита на добра конкуренция ”, изясни той.

Според него има смисъл от нова платформа, която да работи на правилото на Франция и Румъния. „ Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в границите на съществуващата платформа, това са по-скоро механически елементи, само че такава опция вероятно има смисъл да бъде обсъждана. Въпреки на кардиналното единодушие, което и ние показваме, нещата въпреки всичко би трябвало да се огледат деликатно, защото в последна сметка ние имаме доста ясни и кардинални настоявания. Новата платформа по-скоро пренарежда и приоритизира методите на доставка – това е нещото, което има смисъл и доста пъти сме говорили ”, изясни Радев.

 „ До момента има някакви пробиви. Многократно съм заявявал, че опитите да се явят като една балансираща котва на пазара на едро на електрическа енергия с цени и да съумяват да отстояват цени – това е по опция единствено на едрата електроинтензивна промишленост, само че това, което най-после виждаме като резултат не довежда до някакви трайни последици. Постигат се някакви ценови равнища и доста бързо по-късно тези цени още веднъж „ изхвърчат ”. Моето разбиране е, че кръгът на заинтригувани лица от по-високите цени наподобява е по-голям, в сравнение с си мислим. Изглежда той съумява и набира поддръжници измежду комерсиалната колегия да вземем за пример. Това се вижда даже по съществуващите контракти, които стават все по-популярни. Проблемът към този момент не е единствено в Христо Ковачки ”, изясни той. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР