Генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар и ръководителят

...
Генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар и ръководителят
Коментари Харесай

"Репортери без граници": България е попаднала в ситуация на "медийна гражданска война"

Генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар и ръководителят на бюрото на организацията за Европа и Балканите, Полин Адеi-Мевел се срещнаха с президентът Румен Радев.

© Юлия Лазарова Генералният секретар на " Репортери без граници " (RSF) Кристоф Делоар се срещна с българския президент Румен Радев в София, с цел да обсъдят по какъв начин може да се увеличи уважението към свободата на медиите в страната ни, която е класирана на най-ниското място в Европа - 111-то по независимост на изложение в годишната ранглиста на интернационалната организация. Според RSF България е попаднала в извънредно сериозна обстановка на " медийната революция ", която може да се задълбочи от назначението на новия основен прокурор, предизвести Делоар. По думите му медийната среда в България не е била по-лоша, откогато в страната има народна власт, сподели генералният секретар на " Репортери без граници ". " Ситуацията е безусловно ужасяваща. Вероятно в никакъв случай не е била толкоз зле, колкото в този момент ", добавя той

Призовавайки Радев да употребява всичките си пълномощия, с цел да подсигурява свободата на медиите в България, Делоар изрази страдание против издевателството на българските публицисти посредством потреблението на случайни административни и правосъдни процедури, както и политическото манипулиране на медиите, посредством потребление на неравнопоставени политически и стопански връзки на властта и умишленото основаване на климат, граничещ с " медийната революция ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Трябва да създадем нещо, с цел да подобрим професионалните практики и да реализираме повече бистрота и постоянна правна рамка за медиите ", е позицията на президентът Радев по време на срещата.

Самият Радев изрази угриженост в предишното. През ноември 2018 година той сподели: " Професионалните медийни стандарти се сринаха и вследствие на това доверието на обществеността в новините и информацията, които получава. Плурализмът беше задушен от агитация. Свободната тирада се санкционира. "

Миналия месец, след свалянето от ефир на публицист от публичното радио и последвалия митинг, когато невиждано сигнала в ефир на медията бе спрян за няколко часа, с цел да се прикрие вътрешен спор, Радев разяснява: " Спирането на националното радиоразпръскване още веднъж сподели значимостта да се знае кой ръководи обществените медии и по какъв начин се ръководят (...) Свободата на сломото е съществена за демокрацията. България явно е в рецесия. "

От " Репортери без граница " означават, че препоръчаният от държавното управление основен прокурор Иван Гешев неотдавна е направил извънредно смущаващи мнения за медиите, които не му харесват, като провокира опасения от вероятни репресии. " Без да се преценява с процедурата, без доказателства и в нарушаване на задължението си да бъде неутрален и кардинален, Гешев е направил мнения, които допускат, че българската народна власт е в огромна заплаха ", споделят от интернационалната медийна организация в писмо изпратено до медиите след срещата.

По време на днешната среща, в която взе участие и Полин Адес-Мевел, началник на бюрото на " Репортери без граници " за Европа и Балканите, изиска президента Румен Радев да изпрати насочи послание към нацията и Народното събрание, с цел да им подсети правилата на справедливостта и обстоятелството, че съдиите и държавните чиновници, изключително тези, които съставляват ползите на обществото, са задължени прецизно да съблюдават главното право на независимост на мнение и изложение.

" Репортери без граница " изиска също по този начин президентът Радев да подсигурява, че законодателството на България съблюдава интернационалните отговорности на страната, като се стартира от член 11 от Хартата на главните права на Европейския съюз и член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида.

По време на днешната среща интернационалната медийна организация изясни за самодейността си за доверие към публицистиката, план за саморегулиране, стартиран от " Репортери без граница ", който има за цел да насърчи медиите да съблюдават най-високите журналистически стандарти в цифровата епоха.

В края на писмото до медиите още веднъж се акцентира, че България е на 111-о място от 180 страни в Световния показател за независимост на печата на " Репортери без граница " за 2018 година най-ниското за страна от европейския съюз. От 2006 година насам страната пропада все по-надолу и сега е на дъното на класацията измежду страните от Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР