Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова петролните и газовите

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова петролните и газовите
Коментари Харесай

ООН: Неморалните енергийни печалби трябва да бъдат облагани с данъци

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани петролните и газовите компании да бъдат обект на особено данъчно облагане.

Неговият апел идва на фона на повишаването на цените на енергийните артикули, провокирано от войната в Украйна, което увеличи облагите на промишлеността до нови рекордно високи равнища.

Гутериш счита, че е "неморално " фирмите да се облагодетелстват от рецесията.

Руската инвазия в Украйнa през февруари задълбочи световния дефицит на нефт и природен газ, нарушавайки достъпа до тези първични материали от Русия, която е главен снабдител, и увеличи цените.

Докато на семействата им се постанова да се оправят с високите енергийни сметки, фирмите прибират облагите.

BP неотдавна разгласи най-голямата си облага от 14 години, до момента в който облагата на Shell за интервала април-юни доближи рекордни равнища.

Общата облага на четири от най-големите енергийни компании - Exxon, Chevron, Shell и TotalEnergies, възлиза на близо 51 милиарда $ за последното тримесечие. Това в близо два пъти повече, в съпоставяне със същия интервал година по-рано.

"Тази гротескна лакомия санкционира най-бедните и най-уязвими хора, до момента в който в това време унищожава нашия единствен общ дом, " съобщи Гутериш.

"Призовавам всички държавни управления да таксуват с налози тези несъразмерни облаги и да употребяват средствата, с цел да поддържат най-уязвимите хора в тези сложни времена, " съобщи той, представен от BBC.

Миналия месец Англия наложи еднократен налог в размер на 25% на енергийните компании, от който се чака да набере към 25 милиарда паунда, с които да компенсира част от енергийните сметки на семействата, които скочиха.

Някои други страни, като Италия, постановиха сходни ограничения.

Френските законодатели обаче неотдавна отхвърлиха сходен ход, а в Съединени американски щати няма огромна политическа инерция за сходно нещо, макар предлагането на някои членове на Конгреса.

Според Франк Макиарола, старши вицепрезидент на петролната и газова лобистка организация American Petroleum Institute, апелите за в допълнение данъчно облагане на енергийните компании са неправилно ориентирани.

"Законодателите би трябвало да се концентрират върху увеличението на предлагането и намаляването на разноските на американците. Налагането на нови налози върху нашата промишленост ще има тъкмо противоположен резултат и единствено ще обезкуражи вложенията в интервал, в който те са най-необходими, " споделя той.

Според Гутериш високите цени на енергийните артикули ще имат широкообхватни последствия, защото семействата и държавните управления по света са подложени на напън.

"Много разрастващи се страни, които се давят в дълг, без достъп до финанси и изпитват усложнения с възобновяване от пандемията от COVID-19, може да прекрачат ръба, " споделя той. "Вече сме очевидци на предупредителни признаци за вълна на стопански, обществени и политически катаклизми, които няма да подминат никоя страна. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР