Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски
Коментари Харесай

Гутериш призова за спешно понижаване на напрежението в Близкия изток

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно настоя за " незабавно намаление на напрежението " в Близкия изток, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на ръководителя на международната организация Стефан Дюжарик уточни, че Гутериш е отправил апела в телефонен диалог с иранския външен министър след нападението на Техеран в края на предходната седмица против Израел.

По думите на Дюжарик генералният секретар е разговарял с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан в понеделник.

На изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в неделя Гутериш предизвести, че " Близкият изток е на ръба " и че е време да отстъпи от бездната, над която се е изправил.

Световни водачи приканиха Израел да не отвръща, откакто Иран изстреля стотици дронове и ракети при невиждана интервенция в края на предходната седмица, която докара Близкия изток една крачка по-близо до експлоадирането на общорегионална война, отбелязва Асошиейтед прес.

Нападението беше осъществено по-малко от две седмици откакто при хипотетичен израелски удар по постройката на консулство на Техеран в Сирия бяха убити двама ирански генерали.

Напрежението в района се повиши, откогато на 7 октомври избухна следващата война сред Израел и " Хамас ". Тогава " Хамас " и " Ислямски джихад ", две радикални групировки, подкрепяни от Иран, направиха нахлуване против Израел от територията на линията Газа, при което бяха убити 1200 души в еврейската страна, а 250 бяха отвлечени.

Израел отговори с нахлуване в Газа, което провокира повсеместни опустошения в палестинския анклав и което е взело над 33 800 жертви, съгласно представители на локалните здравни органи, предава Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР