Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е разочарован

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е разочарован
Коментари Харесай

Гутериш разочарован от конференцията за климата в Мадрид

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че е отчаян от резултата на Конференцията за климатичните промени (COP-25) в Мадрид, заяви Асошиейтед прес.
Преговорите в Мадрид завършиха в неделя, като договарящите отложиха за следващата година основното решение по какъв начин да контролират международния пазар за въглеродни излъчвания.
Гутериш съобщи, че " интернационалната общественост пропусна значима опция да покаже по-голяма упоритост за понижаване на следствията, акомодация и финансиране за преодоляване на климатичната рецесия. Ние не би трябвало да се предаваме и няма да се предадем. "
В заключителната декларация се приказва за " незабавна потребност " да се понижат излъчванията на парникови газове в сходство с Парижкото съглашение от 2015 година
Но в нея отсъства категорично условие страните следващата година да внесат по-амбициозни оферти за задачите за парниковите излъчвания - нещо, за което упорстваха разрастващите се страни и природозащитниците.
Министърът на околната среда на Чили Каролина Шмид, която председателстваше конференцията, съобщи, че е " натъжена ", че не е реализирано съглашение за разпоредбите на интернационалната търговия с въглеродни излъчвания.
Делегатите на конференцията означиха прочут прогрес във връзка с финансовата помощ за бедните страни, наранени от климатичните промени, макар мощната опозиция от страна на Съединени американски щати към всяка уговорка, която държи огромните замърсители виновни за вредите, породени от техните излъчвания.
Преди четири години страните се съгласиха да отделят 100 милиарда $ годишно към 2020 година за поддръжка на разрастващите се страни, само че към този момент събраната сума е надалеч от тази цел.
На идната климатична конференция в Глазгоу следващата година още веднъж ще бъде обсъждан въпросът за слагането на по-амбициозни средносрочни цели.
Съединени американски щати няма да вземат участие в доста от тези диалози, откакто президентът Доналд Тръмп разгласи отдръпването на страната си от Парижкото съглашение, което ще влезе в действие на 4 ноември 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР