Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет
Коментари Харесай

Сигурността на Европа е застрашена. НАТО и ЕС се договориха за засилване на сътрудничеството

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха трета взаимна декларация за съдействие сред НАТО и Европейския съюз. Тримата се срещнаха във вторник в централата на НАТО в Брюксел.

Като една от главните аргументи за усилването на съдействието сред двете организации водачите показаха непровокираната война, която Русия стартира в Украйна при започване на 2022 година

" Сигурността на Европа е изправена пред предизвикателство и е застрашена ", сподели фон дер Лайен.

" Решени сме да издигнем партньорството сред НАТО и Европейския съюз на последващо равнище ", сподели Столтенберг по време на взаимна конференция.

По-рано денем Николай Патрушев , секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, сподели, че войната на Русия в Украйна е против НАТО и че Западът " се пробва да раздра Русия на части и би желал да я изличи от политическата карта на света ".

Декларацията има за цел да укрепи и разшири в допълнение стратегическото партньорство сред НАТО и Европейски Съюз, като се основава на " невиждания прогрес " съгласно алианса след подписването на предходните заявления през 2016 година и 2018 година

Сред предпочитани области на работа в последната декларация са възходящата геостратегическа конкуренция, хибридните закани, екологичната рецесия, устойчивостта и отбраната на сериозните инфраструктури. Засилва се и съдействието при външна интервенция и манипулиране на информацията.

Столтенберг сподели, че в документа " се признава цената на една по-способна европейска защита, която способства позитивно за нашата сигурност, добавя се и е оперативно съвместима с НАТО ".

Той добави, че партньорството сред двете организации " ще стане още по-важно, откакто Финландия и Швеция станат пълноправни членки на НАТО ". По негови думи " с присъединението им НАТО ще пази 96% от жителите на Европейския съюз и по-голям дял от неговата територия от всеки път ".

Швеция и Финландия се стремят да се причислят към НАТО по-късно тази година. Двете скандинавски страни взеха решение да изискат да се включат в алианса след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция и Унгария към момента не са утвърдили участието им. Очаква се Будапеща да предприеме тази стъпка след месец. Според Анкара шведските управляващи още.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР