Генералният прокурор на Ню Йорк и групите за граждански свободи постигат „забележително споразумение“ с полицията на Ню Йорк относно протестните реакции по време на демонстрациите „Животът на чернокожите има значение“ през 2020 г.

...
Генералният прокурор на Ню Йорк, Дружеството за правна помощ и
Коментари Харесай

Генералният прокурор на Ню Йорк, Дружеството за правна помощ и Съюзът за граждански свободи на Ню Йорк обявиха това, което нарекоха „забележително споразумение“ с полицейското управление на Ню Йорк, което „значително реформира“ управлението на протестите на отдела, за да защити „обществото и членовете на пресата от прекомерна употреба на сила“, се казва в прессъобщение.

Съвместното споразумение ще позволи на полицията в Ню Йорк да „налага закона, като същевременно защитава законното свободно изразяване“, каза кметът на Ню Йорк Ерик Адамс и полицията в прессъобщение, но един от полицейските синдикати в града няма да се присъедини към споразумението.

Споразумението, което разрешава съдебни спорове, заведени от групите „за неправомерни арести от NYPD и прекомерна употреба на сила срещу протестиращи“ по време на демонстрации през лятото на 2020 г. след смъртта на Джордж Флойд, изисква от NYPD „да промени начина, по който изпраща служители на обществеността демонстрации“, за да позволи по-добре на обществеността да упражнява правата си за първа поправка.

Това идва два месеца, след като Ню Йорк се съгласи да плати повече от 13 милиона долара за уреждане на колективен иск, който обвини нюйоркската полиция в използване на незаконни тактики срещу протестиращи след смъртта на Флойд от ръката на служители в Минеаполис, съгласно предложено споразумение, подадено във федералния съд през юли.

Споразумението, постигнато във вторник, произтичащо от съдебни дела, заведени срещу града по време на протестите на Black Lives Matter през 2020 г., „е резултат от процес на сътрудничество, който се стреми да изгради консенсус, да балансира безопасността със справедливостта и да защити протестиращите, минувачите и персонала на правоприлагащите органи, “, каза Адамс в изявление.

Рядовите офицери отхвърлят споразумението

Но Police Benevolent Association, синдикатът на редовите служители, заяви, че не е страна по това споразумение поради опасения за безопасността, според изявление на президента на PBA Патрик Хендри, който отбеляза „сериозни опасения относно въздействието му върху безопасността на полицаи и всички нюйоркчани в бъдещи ситуации, включващи координирани насилствени действия.

Съгласно условията на споразумението ще бъде създадена нова роля в полицията на Ню Йорк, за да наблюдава всички дейности, свързани с протести, и да разработи стъпаловиден отговор на тях.

Новата роля на висше ниво, наречена висш изпълнителен директор по Първата поправка, „ще отговаря за надзора и разработването на всички политики, процедури и обучения на полицейски служители в съответствие с това споразумение“, според прессъобщение от трите страни.

Висшият служител, който ще има ранг поне на заместник-началник, също ще бъде задължен да ръководи доклади след протеста, които документират как NYPD реагира на публична демонстрация, се казва в съвместното съобщение за пресата.

Четиристепенният отговор, установен като част от споразумението, ще позволи на полицията да има различни нива на присъствие на демонстрации в зависимост от „размера, мащаба и условията на протеста“, според прессъобщението.

В най-ниското ниво полицията на Ню Йорк може да разположи „квалифицирани служители за връзка с протеста от Бюрото по обществени въпроси на полицията на Ню Йорк“, за да комуникират с протестиращите и да помогнат за улесняването на мирни протести; на най-високото ниво полицията на Ню Йорк може да предприеме действия за разпръскване на протести, ако бъде одобрена от изпълнителната власт по Първата поправка.

На полицията е позволено да се премести на най-високо ниво, ако протестиращите се опитват да получат неразрешено влизане, физически блокирайки влизането на други хора в чувствително място или ако „индивиди участват в широко разпространено престъпно поведение, което не може да бъде адресирано чрез целенасочени арести“, съвместната преса освобождаване казва.

Записването на полицейска дейност е „установено право“ съгласно Първата поправка

Споразумението също така излага нови насоки за използването на сила и отношението на журналистите от NYPD. Споразумението призовава полицията на Ню Йорк да „подобри отношението си към членовете на пресата“, включително предоставяне на достъп до протести за отразяване на новини и обучение на служители относно „установеното право съгласно Първата поправка да записват полицейската дейност на публично място“.

Надзорен комитет, който включва длъжностни лица от канцеларията на главния прокурор, комисар на отдела за разследване на Ню Йорк и представители на обществото за правна помощ, ще отговаря за изпълнението на новите реформи от NYPD в продължение на няколко години.

Очертавайки притесненията на полицейските служители, Хендри, президентът на синдиката, цитира наранявания, нанесени от протестиращи.

„Близо 400 членове на полицията в Ню Йорк бяха ранени по време на протестите през лятото на 2020 г., но няма никаква отговорност за агитаторите, които използваха протестите като прикритие за нападение над полицейски служители“, каза Хендри в изявлението си. „Това споразумение не променя това. Ако не друго, това може да послужи за насърчаване на бъдещо насилие.

Протестите през 2020 г. „представиха много уникални предизвикателства за служителите, които направиха всичко по силите си, за да защитят правата на хората на мирно изразяване, като същевременно се справиха с актовете на беззаконие“, каза комисарят на полицията в Ню Йорк Едуард Кабан в изявление. „Сега полицията на Ню Йорк преразгледа своите политики за полицейско управление на протестите, за да се справи с тези уникални сценарии.“

По време на споразумението за 13 милиона долара през юли полицията на Ню Йорк насочи CNN към правния отдел на града за коментар. Стефан Муклал, заместник-ръководител на отдела, каза, че споразумението е в „най-добрия интерес на всички страни“.

Кристина Сгуелия от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР