Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков направи първо

...
Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков направи първо
Коментари Харесай

Генералният ни консул в Чикаго говори пред щатски Конгрес

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков направи първо по рода си послание към Конгреса на щата Илинойс в столицата Спрингфийлд. По време на речта си той направи показване на историята на България и разказа нейните достижения, тежки моменти и принос за европейската просвета. Визитата на генералния консул Станков беше по покана от ръководителя на Камарата на представителите в щатския Конгрес, Емануел Крис Уелш, оповестиха от Министерство на външните работи.

Светослав Станков разказа най-важните моменти в българската история, като акцентира смисъла на българската средновековна просвета и българския език. Той обърна внимание на обстоятелството, че българският е четвъртият език, на който е преведена Библията, и ролята на кирилицата в културното развиване на Източна Европа.

Станков особено акцентира заслугата на България за спасяването на българските евреи от нацистките концлагери по време на Втората международна война и посочи това като източник на национална горделивост. Последвалият интервал на комунизма той разказа като " принудително обособяване на България от мястото, на което тя принадлежи – цивилизованият свят”.



Генералният консул прикани конгресмените на Илинойс за подпомагане и упътване по отношение на българската общественост в щата, тъй че тя да бъде по-видима и по-добре показана в публичния живот.

Обръщението на Станков е първото на български посланик пред законодателен орган в Съединените щати. В хода на ревюто той показа някои бележити персони от българската имигрантска общественост в Илинойс, които бяха в делегацията, присъстваща на събитието – Фил Филипов, проф. Самуил Рефетов, Шефкет Чападжиев, Томас Лебамов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР