Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди

...
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди
Коментари Харесай

СЗО: Безразсъдното прилагане на бустерни дози навярно ще удължи пандемията, вместо да я прекрати

Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предизвести през днешния ден, че няма място за илюзии, че ще бъде задоволително да се ползват бустерни дози, с цел да се излезе от пандемията от КОВИД-19, съобщи Франс прес.

" Нито една страна няма да може да се измъкне от пандемията с доста подсилващи дози ваксини и те не са мотив за празнуване, както се очакваше ", сподели на конференция в Женева, няколко дни преди Коледа, генералният шеф на СЗО.

" Безразсъдното използване на стратегии за бустерни дози евентуално ще удължи пандемията, вместо да я приключи, пренасочвайки наличните дози към страни, които към този момент имат високи равнища на имунизация, като по този метод се дадат на вируса повече благоприятни условия за разпространяване и разновидност ", уточни доктор Тедрос.

" Важно е да помним, че по-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи са на хора, които не са имунизирани, а не на такива, които не са получили бустерна доза ", акцентира генералният шеф на СЗО и добави: " И би трябвало да кажем доста ясно, че имунизациите остават дейно средство против разновидности на ковид като Делта, а също и Омикрон ".

Франция анулира поръчката си за противовирусното лекарство против Коронавирус -19 на " Мерк "

Франция е отменила поръчката си за противовирусното лекарство против коронавирус на " Мерк " след публикуването на разочароващи данни от клинични тествания и се надява вместо това да получи конкурентното лекарство на " Пфайзер " преди края на януари, заяви през днешния ден френският министър на опазването на здравето, представен от Ройтерс.

Франция е първата страна, която обществено анулира поръчка за лекарството на " Мерк ", откакто в края на ноември компанията разгласява данни, съгласно които то е доста по-малко дейно в сравнение с се смяташе . Според данните в клиничните тествания, лекарството е понижило риска от хоспитализация и гибел при високорискови човеци с към 30 %. " Последните изследвания не бяха положителни ", сподели министър Оливие Веран пред телевизия Бе Еф Ем.

Засега няма коментар от " Мерк ".

Въпреки че имунизациите са главните оръжия на държавните управления в битката против КОВИД-19, има очаквания, че пробните хапчета на " Мерк " и " Пфайзер " биха могли да доведат до доста понижаване на вероятността от хоспитализация или гибел при хората с най-голям риск от тежко превозване на заболяването. Франция беше направила поръчка за 50 000 дози от лекарството молнупиравир, създадено от " Мерк " и " Риджбек байотерапютикс ".

Междувременно в Италия кабинетът на специфичния комисар по изключителната КОВИД обстановка заяви на 18 ноември, че е получил разпореждане от здравното министерство да закупи 50 000 курса на лекуване от лекарството на " Мерк " и още 50 000 курса на лекуване от лекарството на " Пфайзер ". " Договорът към момента не е финализиран, само че е в ход ", сподели през вчерашния ден пред Ройтерс представител на комисаря.

Началникът на лекарствения регулатор в Италия Никола Магрини на 9 декември сподели пред комисия в Сената, че двете лекувания биха могли да са налични в Италия от края на януари. Въпреки това двама висши съветници по научните въпроси на държавното управление, представени от Ройтерс, споделиха, че без значение от наличността на медикаментите, ще има оценка на използването им. " Трябва и ще има самостоятелна преценка на оценката на регулаторните органи ", съобщи Уолтър Рикарди, основен консултант на министъра на опазването на здравето на Италия Роберто Сперанца.

Германия към този момент е закупила противовирусното лекарство на " Мерк ", сподели през днешния ден министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах. " Това е обвързваща поръчка " уточни той и добави, че Берлин води диалози и с " Пфайзер " за закупуване на неговото противовирусно лекарство.

Очаква се, че Европейската организация за медикаментите ще реши дали да утвърди хапчетата на " Мерк " и " Пфайзер " през новата година.

Лекарството " Паксловид " на " Пфайзер " е демонстрирало близо 90 % успеваемост за попречване на хоспитализации и гибел при високорискови пациенти, заболели от КОВИД-19.

Според Оливие Веран Франция е закупила това лекарство вместо отказаната поръчка, макар че той не посочи какъв брой дози са били обезпечени. " Франция ще го получи преди края на януари ", продължи Веран. Министърът посочи, че към момента не е решено дали лекарството ще може да се закупува без рецепта в аптеките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР