Генералът от американската армия Кристофър Каволи беше назначен за главнокомандващ

...
Генералът от американската армия Кристофър Каволи беше назначен за главнокомандващ
Коментари Харесай

Байдън назначи нов главнокомандващ на силите на НАТО в Европа

Генералът от американската войска Кристофър Каволи беше назначен за главнокомандващ силите на НАТО в Европа, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес. Това става в конюнктура на нараснало напрежение по отношение на нашествието на Русия в Украйна.

Назначаването на Каволи беше утвърдено от Северноатлантическия съвет. Той ще размени военачалник Тод Уолтърс на гала по предаване на командването, планувана за това лято във Върховното командване на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа покрай белгийския град Монс, посочи организацията.

Каволи е наследник на американски офицер от италиански генезис. Роден е в западногерманския град Вюрцбург, Западна Германия, и израства във военните бази, където служи татко му. Завършил е Принстънския университет и приказва съветски език. Каволи е на работа от 1987 година Участвал е във войната в Залива, няколко пъти е бил и в Афганистан. Командва американската войска в Европа от януари 2018 година до октомври 2020 година, а по-късно поема командването на американските сили в Европа и Африка, чийто общоприет щаб се намира в немски град Висбаден.

Военният началник на Северноатлантическия пакт постоянно е американски офицер, до момента в който Европа излъчва генералния секретар на Алианса - сега това е норвежецът Йенс Столтенберг, избран отново поради войната в Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР