Генерал Тошево. Като много добро, дори отлично, определи състоянието на

...
Генерал Тошево. Като много добро, дори отлично, определи състоянието на
Коментари Харесай

Проф. Иван Киряков, Добруджански земеделски институт: Състоянието на посевите в област Добрич към момента е много добро, очакват се двойно по-големи добиви от миналата година

Генерал Тошево. Като доста положително, даже чудесно, дефинира положението на посевите в Добричка област все още проф. Иван Киряков, началник на отдел „ Селекция на зърнено-житни и бобови култури “ в Добруджанския аграрни институт (ДЗИ) край град Генерал Тошево, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Положителните констатации идват на фона на извънредно ниските температури през март и регистрирания дребен проблем с заболяването „ жълта наслойка “, главно в региона на Института.

„ Мисля, че земеделските производители в региона съумяха да се оправят “, съобщи проф. Киряков. Той добави, че тази година се е наложило трето отнасяне с фунгициди, което се случва рядко и е било обвързвано с „ жълта наслойка “ и появяването тук-там и на „ кафява наслойка “.

Специалистът разяснява също предстоящите добиви тази година в Добруджа. В случай, че няма стихии и ежедневни проливни дъждове в идващите два месеца междинният рандеман в региона може да доближи и да надвиши 500 кг/дка, тук-там до 550 кг/дка. Изключение може да има за някои приморски добруджански общини, като Шабла и Каварна поради студените дни в предходните месеци, което се е отразило на гъстотата на посевите и където са вероятни малко по-ниски добиви.

Началото на жътвата в Добруджа се чака към 10 юли, уточни проф. Киряков. Възможно е разжънване тук-там и по-рано, като всичко зависи от метеорологичните условия.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР