Генерал-полковник Генадий Жидко, висш командир на руската армия, който беше

...
Генерал-полковник Генадий Жидко, висш командир на руската армия, който беше
Коментари Харесай

Починал е командващият руската армия, уволнен заради неуспехите в Украйна

Генерал-полковник Генадий Жидко , върховен пълководец на съветската войска, който беше уволнен, защото Москва претърпя неуспехи във войната в Украйна, умря на 57-годишна възраст , заяви районен губернатор в сряда, пише Newsweek.

Бившият пълководец на съветския Източен боен окръг и някогашен заместник-министър на защитата на Русия умря в Москва " след дълготрайно боледуване ", заяви губернаторът на Хабаровския край Михаил Дегтярев в обява в Telegram.

Жидко е бил началник-щаб на съветските въоръжени сили в Сирия през 2016 година, а през 2018 година е назначен за пълководец на Източния боен окръг. Той стана заместник-министър на защитата през 2021 година

Той беше отхвърлен от поста си на пълководец на Южната формация на силите през октомври 2022 година и единствено след месеци на работа. Уволнението му пристигна, когато Русия понесе тежки загуби във войната.

Дегтярев не прецизира повода за гибелта на Жидко.

" Имах шанса да познавам този човек, доста деликатен към потребностите на елементарен боец и доста старателен в службата . Именно тези командири се назовават командири ", написа Дегтярев. " В Сирия Генадий Валериевич ръководеше щаба на групировката на нашите войски, в Хабаровск беше пълководец на войските на Източния боен окръг, в Москва - заместник-министър на защитата на Русия. "

Уволнението на Жидко предходната година пристигна, когато Украйна стартира сполучлива контраатака в южния град Херсон и в североизточния регион на Харков, при което нейните сили възвърнаха елементи от територия, завзета от Русия по време на войната.

По това време английското министерство на защитата съобщи като част от ежедневната си оценка на войната, че неприятното показване на съветските въоръжени сили по време на нахлуването в Украйна е коствало скъпо на съветското военно управление , което доста евентуално е довело до уволнението на най-малко шестима съветски командири от началото на военните дейности през февруари 2022 година

" Тези уволнения се допълват от минимум 10 съветски генерали, убити на бойното поле в Украйна. Кумулативният резултат върху последователността на командването евентуално способства за съветските тактически и оперативни компликации ", сподели тогава министерството.

Жидко е почетен със званието Герой на Русия през 2017 година
 Без обвиняване Суровикин е държан под домакински арест
Без обвиняване Суровикин е държан под домакински арест

На висшия боен са неразрешени всевъзможни контакти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР