Ген. Христо Луков - храбър патриот със спорни амбиции Луков

...
Ген. Христо Луков - храбър патриот със спорни амбиции Луков
Коментари Харесай

Ген. Луков е разстрелян показно от Черните ангели на БКП

Ген. Христо Луков - смел родолюбец със противоречиви упоритости Луков марш - да бъде или не?

От февруари до май през 1943 година наказателни групи правят знакови убийства на военни и политици, наказани на гибел от комунистите. За целта е образуван углавен отряд от 14 незаконни младежи, въоръжени с револвери и бомби, ръководени от опитния конспиратор Славчо Радомирски. 

В черния лист са депутатът Сотир Янев с роля за присъединението на България към Тристранния пакт, воюващ с Русия, полковник Атанас Пантев - някогашен началник на полицията и ръководител на Върховния касационен съд.

Задачата с ликвидирането на военачалник Луков е предоставена на Иван Бураджиев, след това партизански пълководец, татко на социоложката Татяна Буруджиева, и Виолета Якова.

 На 13 февруари 1943 година към 21 часа двамата прострелват генерала с два изстрела в сърцето на входната врата на дома му пред очите на щерка му Пенка.

София е блокирана, министър председателят Богдан Филов афишира премия от 300 000 лв. за залавянето на терористите, но ограниченията са безрезултатни.

От 14-те участници в бойните групи  седем доживяват 9 септември 1944 година и заемат високи постове. Дейността на " Черните ангели ", разказана  от Митка Гръбчева в мемоарите   “В името на народа ”, са образец за подвиг на българската юноша в продължение на десетилетия. Улица  в столичния квартал „ Люлин ”2  носи името на Виолета Якова. 

Нещо повече - опитът им е изучаван от огромни международни терористи.
Брошурата на Митка Гръбчева “Бойните партизански петорки в града ”, преведена на турски, е настолно пособие на атентатора Мехмед Али Агджа, прострелял папа Йоан Павел Втори през май 1981 година

Същата книга употребява и  прочутата немска терористична формация на Фракция “Червена войска ”, която всяваше смут във Федерална република Германия през 1970-те. 

  " Черните ангели " на Въло Радев, показал художествено дейностите на  наказателните отряди на Българска комунистическа партия, е  в топ 10 на българските филми.

В функциите на шестимата млади идеалисти, убиващи в името на концепцията за международна правдивост, са Стефан Данаилов като Пантер, напълно младите тогава Доротея Тончева - Катина, Виолета Гиндева, Добринка Станкова- Рачето, Йосиф Сърчаджиев, Марин Младенов-Графа.

За централната роля на Пантер режисьорът опитва и футболиста Георги Аспарухов-Гунди, който се показва отлично, но Радев въпреки всичко залага на Ламбо.

Текст под фотография:

Актьорите в " Черните ангели "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР