Газпром първи си тръгва от бизнеса с горива в България,

...
Газпром първи си тръгва от бизнеса с горива в България,
Коментари Харесай

„Газпром“ продава бензиностанциите си в България

„ Газпром ” първи си потегля от бизнеса с горива в България, макар че натискът през последните седмици е върху “Лукойл ”.

Сръбската “Нис нефт ”, през която “Газпром ” развива петролния си бизнес, е оповестила веригата бензиностанции у нас за обмен. Компанията е изготвила малко изложение на бизнеса си, в което се показва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база. Казва се още, че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база, написа „ 24 часа “.

Необвързващи предложения се чакат от евентуалните купувачи до 23 ноември тази година.

От финансовия доклад на българския клон на “Нис нефт ” за 2022 година излиза наяве, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лв.. През 2021-а е била 5,6 млн. През предходната година бензиностанциите с марка “Газпром ” у нас са били 34 – 22 лични и 12 чартърен. През тази година броя им понижава на 23, тъй като са прекъснати част от договорите за наем. Например в Пловдив напролет на тази година “Газпром ” остана единствено с три бензиностанции. От края на април другите пет обекта към този момент се стопанисват от “Шел България ”.

В бизнесплана за 2023 година на “Нис нефт ” за България е записано, че се чакат продажби за близо 79 млн. лв., което е два пъти по-малко от тези през 2022 година

Според участници на петролния пазар оптималната цена, която съветската компания може да вземе, е към 100 млн. евро, като в нея се включва и петролната база. Ако има договорка, това ще значи, че “Газпром ” напълно се отдръпва от енергийния пазар в България, откакто напролет на 2022 година спря доставките на природен газ.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР