„Газпром“ направи нова стъпка към потенциално най-голямата си сделка за

...
„Газпром“ направи нова стъпка към потенциално най-голямата си сделка за
Коментари Харесай

Санкциите тласнаха „Газпром“ към най-голямата газова сделка с Китай

„ Газпром “ направи нова стъпка към евентуално най-голямата си договорка за доставка на природен газ за Китай, до момента в който останалите страни по света прекъсват икономическите и политическите връзки с Русия поради нашествието в Украйна.

Руският газов колос подписа контракт за планиране на газопровода „ Союз Восток “ през Монголия към Китай, се споделя в изказване на „ Газпром “. Ако Русия реализира ново съглашение за доставка с Китай, „ Союз Восток “ ще придвижва до 50 милиарда кубически метра природен газ годишно до азиатската страна, изяснява Bloomberg. Досега тя доставяше толкоз за Германия.

Нова договорка за доставки с Китай също по този начин ще разреши на „ Газпром “ да построи интерконектор сред своите тръбопроводни системи на запад и изток, което на процедура разрешава на Русия да пренасочва газ към Китай от залежи, които в този момент зареждат единствено Европа. Това би могло да облекчи зависимостта на „ Газпром “ от Стария континент, който сега е най-големият покупател на съветски газ.

Договорът за планиране на водопровод идва, когато Европейски Съюз и Съединени американски щати, към които се причислиха страни като Обединеното кралство, Канада и Япония, оказаха невиждан напън върху Русия след нашествието на президента Владимир Путин в Украйна.

Обширните наказания лимитират способността на Русия да внася основни технологии, да употребява външни дългови пазари и даже да има достъп до огромна част от валутния и златния си запас в размер на 640 милиарда $, който съумя да построи като буфер за отбрана на стопанската система.

Докато съветският експорт на сила остава непокътнат на този стадий от войната, Европа изследва разновидности да се откаже от доставките на „ Газпром “.

„ Газпром “ води договаряния за доставка на газ за Китай през Монголия от няколко години.

Днес договорът за планиране е подписан. Това значи, че планът мина към стадий на практическа реализация “, сподели основният изпълнителен шеф на „ Газпром “ Алексей Милър във връзката със „ Союз Восток “.

През 2014 година „ Газпром “ подписа 30-годишна договорка на стойност 400 милиарда $ за непосредствено снабдяване на до 38 милиарда кубически метра газ годишно за Китай през газовата връзка „ Силата на Сибир “. Доставките започнаха в края на 2019 година През последните месеци, когато потоците на съветския колос към Европа спаднаха, тези за Китай постоянно надвишаваха дневните договорни размери.

В началото на февруари Русия реализира по-малка газова договорка с Китай за 25-годишни директни доставки от до 10 милиарда кубически метра годишно от залежи в Далечния изток.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР