Газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е

...
Газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е
Коментари Харесай

Кирил Петков: Цената на тока след мораториума няма да се качва

Газовите складове в Европа се източват от Путин. Това е истината. Това разяснява министър председателят Кирил Петков в Благоевград.

Цената на тока се дефинира от най-скъпия производител, изясни той.

Когато в Европа производител на електрическа енергия става най-скъпия, той дефинира цената за цяла Европа. Това е доста добре планувана офанзива от страна на Путин - преди да стартира войната, той подвига цената на тока и цената на газа стремглаво в цяла Европа.

Когато се качат с подобен огромен размер цените на тока и газа, внезапно цялата инфлация, във всички производства, стартира да се образува, добави Петков.

Въпросът е по какъв начин българското държавно управление с лимитирания си запас, може да повлияе на една цялостна европейска тактика за цените? Защото хората не ги интересува от кое място е повода, а като отидат в магазина какво се случва. Безпрецедентно - това го няма на никое място в Европа, вкарахме 3% от Брутният вътрешен продукт на България в помощи за тока. В момента нито един битов консуматор не са му се качили цените на тока от лятото. За бизнеса вкарахме безусловно милиарди директни помощи за тока.

Въпреки че сме вкарали над 3% от Брутният вътрешен продукт, ще вкараме в допълнение в този момент над 100 милиона за помощи, акцентира министър председателят.

Докато цените на тока и газа на международните пазари са такива, за жалост, всички цени ще порастват.

Цената на тока след мораториума няма да се качва, акцентира Кирил Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР