Газовите доставки за България са гарантирани.Газоранилищата в Европа преди този

...
Газовите доставки за България са гарантирани.Газоранилищата в Европа преди този
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: Газовите доставки за България са гарантирани

Газовите доставки за България са обезпечени.

Газоранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в съпоставяне предишни години. Една от аргументите е неналичието на задоволително доставки на природен газ, съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Тази седмица Владимир Путин подписа декрет неприятелските за Русия страни да заплащат за съветски газ в рубли. Българският Кирил Петков разяснява, че това е една " доста добре планувана офанзива ", с която съветският президент съзнателно е изпразнил европейските газохранилища.

" Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани по този начин, както са авансово декларирани, само че спомагателни количества не са били доставени. Може би това е имал поради министър председателят ", разяснява Данаилов, представен от през днешния ден.бг.

През април потреблението на газ ще спадне с близо 30%, тъй че даже да се стигне до напрежение, доставките ще бъдат обезпечени, увери Данаилов. На въпрос дали би трябвало да сме солидарни с Европейски Съюз и да се откажем от съветския газ, в случай че има нарушаване по отношение на от някоя от европейските страни, Данаилов отговори, че би трябвало да сме единни, в противоположен случай Европейски Съюз ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с много ускорени темпове, приключена е над 90% и в ще бъде изпълнена в период, сподели още зам.-министърът.

" Самата тръба допуска увеличение на потенциала. В момента имаме запазен потенциал за към 1 милиарда куб. м на година, което е към 1/3 от потрлеблението на България. Възможно е да бъде повишен и да бъде достигнато до към половината от потреблението единствено по тази газова връзка ".

В Чирен сега има запаси към 90 млн. кубични метра, дневният потенциал ще компенсира доставките за един месец.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР