Газопроводът Северен поток-2, свързващ Русия с Германия, може в първите

...
Газопроводът Северен поток-2, свързващ Русия с Германия, може в първите
Коментари Харесай

Новите правила на ЕС могат да оставят Северен поток-2 полупразен

Газопроводът " Северен поток-2 ", свързващ Русия с Германия, може в първите години от неговото действие да остане не претрупан поради ремонти към газовата инструкция на Европейския съюз, написа съветското издание " Комерсант ".

Вече утвърдените ремонти в европейската газова инструкция допускат, че единодушието за изключването на този план от нейните правила ще дава освен Еврокомисията, а и комитетът на представителите на всички страни от Европейски Съюз. А това прави тази процедура дълга и комплицирана.

Както напомня изданието, на 20 февруари Съветът на Европейски Съюз наново ще гласоподава направените ремонти, които засягат действието на газовата инструкция във връзка с " Северен потко-2 ".

На процедура това значи, че газопроводът би трябвало да има самостоятелен от доставчика Газпром оператор, а към неговия потенциал би трябвало да имат достъп и трети лица. Но в случай че основаването на самостоятелен оператор е осъществимо, то достъпът на трети лица до оборудването е невероятно, защото газ в съветския завършек на тръбата може да подава единствено Газпром, единствената компания имаща право да изнася суровината от страната.

В подобен случай, по прилика с газопровода Opal Еврокомисията може да забрани на Газпром да употребява не повече от половината от потенциала на " Северен поток-2 ", оставяйки другата половина за евентуални " трети лица ".

Съгласно поправките в газовата инструкция на Европейски Съюз, Германия, където ще бъде ситуиран газопровода, може да подписа с Русия междуправителствено съглашение за изключване от директивата.

Процесът изисква взаимоотношение с Европейска комисия на два стадия. Първо, комисията е длъжна да издаде на Германия позволение за водене на договаряния с Русия за междуправителствено съглашение. И по-късно, при тяхното довеждане докрай, да позволи подписването на подобен контракт,

И двата случая Европейската комисия е длъжна одобри решение за 90 дни, само че има право да изисква спомагателна информация, като по този метод да удължава този период. Освен това Европейска комисия може да дава рекомендации на Германия по текста на контракта и включените в него избрани положения, написа " Комерсант ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР