Газопреносната компания ICGB стартира търг на стойност 2.7 млн. евро

...
Газопреносната компания ICGB стартира търг на стойност 2.7 млн. евро
Коментари Харесай

ICGB търси кой да застрахова газовата връзка с Гърция

Газопреносната компания ICGB започва търг на стойност 2.7 млн. евро за обезпечаване на междусистемната връзка България – Гърция. Отлаганият над 10 години план влезе публично в употреба на 1 октомври и близо половин година по-късно операторът започва търга за застраховането ѝ.

Поръчката е оповестена на 10 март, а предложения се одобряват до 21 март. Обществената поръчка е за застраховка на целия план – както на територията на България, по този начин и на Гърция – за период от 1 година с опция за удължение с още 2.

Договорът планува застраховка против всички опасности от вреди на имущество, в това число щета на машини, запасите от газ и спиране на работата. Търгът обгръща и застраховка против тероризъм, бойкот, протести, стачки, цивилен вълнения и злонамерени дейности.

От въвеждането на газопровода в комерсиална употреба на 1 октомври 2022 година до края на февруари по него са пренесени общо 7.9 милиона мегават часа. Към края на месец февруари интерконекторът има регистрирани 15 ползватели.

Общият потенциал на IGB е 3 милиарда куб. м газ годишно, като 1.57 милиарда куб. м са резервирани по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 години. Останалият потенциал сполучливо се предлага на търгове за разнообразни интервали на европейските платформи PRISMA и RBP.

182-километровият водопровод на стойност 253 млн. евро обезпечава към една трета от нужния природен газ в България през сегашния отоплителен сезон. Той се явява входната точка за азербайджанския газ, който понижи зависимостта на България от Русия в основен миг – няколко месеца след прекъсването на съветските газови доставки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР