Газът ще поскъпне само с 3,5% за март. Причината за

...
Газът ще поскъпне само с 3,5% за март. Причината за
Коментари Харесай

Задава ли се нов ценови шок на газа от април?

Газът ще нарастне единствено с 3,5% за март. Причината за дребното покачване е, че Комисията за енергийно и водно контролиране ще се произнесе на база борсовите цени до 28 февруари. Рекордните поскъпвания през първите дни на март, откакто избухна войната в Украйна, ще се калкулират за април. Тогава обаче нормално потреблението пада и сензитивният скок на цените нямало да се усети по този начин тежко.

В нидерландската борса ТТF в последните дни цената удря нови върхове - в избрани моменти и над 190 евро. В петък стигна невижданите до момента 201 евро.

Шефът на КЕВР Станислав Тодоров изиска във всяко ценово заявление “Булгаргаз” да дава разбор за вероятните различни източници, цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния газ за потребителите.

Според него съществуват благоприятни условия сдружението да подписва краткосрочни, средносрочни и дълготрайни контракти, с които да се реализира оптимално преференциална цена. Регулаторът пък щял да утвърждава всеки контракт или смяна в контракт на “Булгаргаз”, тъй като те оказвали въздействие върху цената на газа за потребителите.

Министърът на енергетиката Александър Николов бе безапелационен в петък, че няма проблем с количествата горива в България и не се следи понижаване на налягането по трасетата, свързани с “Газпром”.

Всички доставки се извършват в цялостен размер, заплащанията към съветската компания за март са осъществени сполучливо. Николов добави, че още от средата на февруари добивът от Чирен е стеснен до най-малко, когато е допустимо, с цел да се подсигуряват доставки за март и април.

В случай на прекратяване на количествата от “Газпром” запасите в Чирен щели да стигнат най-малко за наложителните доставки. Преговаря се и с търговци на полутечен газ, само че цените не били атрактивни. Водят се договаряния и с азерския консорциум за спомагателни количества.

Николов опроверга и изказванията на някогашния министър председател Бойко Борисов и депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че в нощта след експлоадирането на войната в Украйна “Булгаргаз” продал количества на половин цена.

По думите на министъра не е имало такава договорка, а в действителност “Булгартрансгаз” е купил газ за механически потребности, освен това на цена, с 48% по-ниска от пазарната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР