Газът най-вероятно ще поскъпне с около 15%, а цената на

...
Газът най-вероятно ще поскъпне с около 15%, а цената на
Коментари Харесай

Проф. Атанас Тасев: Поскъпването на газа е очевидна необходимост, държавата не може да задържи цената


Газът най-вероятно ще нарастне с към 15%, а цената на парното ще скочи с не повече от 5-6%. Това предвижда в студиото на Bulgaria ON AIR енергийният специалист проф. Атанас Тасев. След публичното разискване в четвъртък ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране доцент Иван Иванов предизвести, че има риск за нарастване на природния газ и парното от 1 октомври.

" Понеже имаме един единствен снабдител на газ - " Булгаргаз ", на всеки 3 месеца цените се дефинират по формула. Идва идващият ценови интервал. Този път няма накъде. Няма батерия, който да не разреши цената на газа да не скача ", изясни проф. Тасев.

Той акцентира, че в тази ситуация страната не може да се намеси, тъй като ще наруши няколко закона и ще бъде наказана от Европейската комисия. По думите му повишаването е явна нужда, която ще преживеем и не би трябвало да се спекулира със страховете на хората.

Газовият хъб " Балкан " е проект Б на страната и към този момент сме си научили урока, тръгвайки от Европейската комисия, съобщи още проф. Тасев. " Проектът е включен в листата с планове, които съставляват общ интерес на страните членки в Европейски Съюз ", сподели той и добави, че това може да трансформира газовия хъб от фантазия в действителност.

Енергийният специалист уточни още, че откакто " Инерком " апелира възбраната на Комисия за защита на конкуренцията да закупи ЧЕЗ, още веднъж сме пред риск против страната да бъде заведено следващо арбитражно дело. Проф. Тасев предизвести, че до момента не сме спечелили нито едно арбитражно дело. Според него най-хубавият сюжет е договорката да завърши, а в случай че не се съблюдават условията на лиценза, то той ще бъде лишен.

Цялото изявление с проф. Тасев можете да видите във видеото на интеренет страницата на Bulgaria ON AIR: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2018-08-23/energien-ekspert-ochakva-poskapvane-na-gaza-s-15-i-na-parnoto-s-5-6
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР