Гайтанджийската одая е един от обектите, които са особено интересни

...
Гайтанджийската одая е един от обектите, които са особено интересни
Коментари Харесай

4 869 посетиха музей „Етър“ на 22, 23 и 24 септември

Гайтанджийската одая е един от обектите, които са изключително забавни за туристите и най-често те я назовават неповторима. На пръв взор наподобява на възрожденските къщи от чаршията в „ Етър “, само че който влезе в нея схваща, че е напълно друга. Това е място за произвеждане на шнур, а тайната му е скрита под дъсчения под, където от особено ориентираната бързо течаща вода се задвижват механизмите.



Процъфтяващ през интервала на Османската империя, занаятът гайтанджийство последователно запада, само че в наши дни изделията му са преоткрити от производителите на облекла. Възроденият към традициите и фолклора интерес предизвиква производството на шнур, а да кажеш, че носията ти е обточена с етърска продукция е изключително влиятелно. И други секрети бяха разкрити на посетителите по време на това издание на събитието „ Тайните на водните уреди “, тъй че всеки да остане задоволен от пребиваването си в единствения у нас музей навън.



Събитието „ Сезонът на туршиите “ даде опция да се показват предписания за зимнина и на по-старите, и на по-новите генерации. Идеята за последователност в кулинарните обичаи и приготвянето на зимнина бе осъществена с гостуването на представители на Народно читалище „ Светлина “ от град Дебелец ина възпитаници и преподаватели от Професионална гимназия по туризъм „ Пенчо Семов “, Габрово.



Поне до края на октомври синоптиците плануват доста положителни условия за туризъм, тъй че всеки има шанса да се възползва от топлото време и да възнамерява най-малко едно посещаване на музей „ Етър “, където постоянно има какво да се види.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР