Гарван гарвану око не вади. След като вчера финансовият министър

...
Гарван гарвану око не вади. След като вчера финансовият министър
Коментари Харесай

СКАНДАЛЪТ АЗЕРБАЙДЖАНСКА ПЕРАЛНЯ И МЪЖЪТ НА ИРИНА БОКОВА В НЕГО: Тя не знаела за тлъстия хонорар на мъжа си, а Владислав Горанов се извъртя като лидера си - вчера бесен, днес в защита!

Гарван гарвану око не вади. След като през вчерашния ден финансовият министър Владислав Горанов призна, че държавното управление е обезпокоеното от информацията в „ Монд “, „ Гардиън “ и „ Зюддойче Цайтунг “ за присъединяване на Калин Митрев в аферата „ Азербайджанска пералня “, през днешния ден същият Горанов съвсем оневини българския представител в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Горанов излезе с плоското опрощение, че брачният партньор на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова не е нарушил българското законодателство, че българското държавно управление единствено номинирало, само че не назначавало шефовете в Европейска банка за възстановяване и развитие и че се чакало мнението на банката по аферата.

За Бойко Борисов явно не е притеснително присъединяване на Калин Митрев в огромна загадка скица, с която управляващите в Азербайджан плащали на политици и публицисти в лобистка акция за отклонение на рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев.

За кабинета на ГЕРБ и Оперативна програма не е притеснително, че по времето, когато парите от черната каса на Баку усилват банковите сметки на Калин Митрев с 425 000 евро, азербайджанското държавно управление вкарва в пандиза публицисти и цивилен деятели.

За ръководещите ни въобще не е подозрително, че заплащания към брачна половинка на Ирина Бокова съответстват във времето с публични прояви на ЮНЕСКО, проведени в чест на каспийската страна.

За българското държавно управление няма нищо срамно във обстоятелството, че на 16 октомври 2013-та Ирина Бокова изпраща писмо със “сърдечни поздравления” за “безапелационната победа” на президента Алиев на изборите и по този начин опетнява репутацията на ЮНЕСКО. Защото успеха на Алиев идва, откакто в пандиза са хвърлени изявени критици на неговия режим.

За българския финансов министър няма нищо необичайно във обстоятелството, че имотното и финансовото положение на Ирина Бокова и брачна половинка й се разминава с формалните им приходи. Тъй като нито заплатата на Бокова, като общоприет шеф на ЮНЕСКО, нито заплатата на Калин Митрев в Европейска банка за възстановяване и развитие са задоволителни, с цел да се купят и поддържат четири първокласни жилището в Париж, Лондон и Ню Йорк…и то добити в последните няколко години. А както изнасят проверяващи публицисти, разноските за недвижими парцели, записани на името на двамата, са за 4.7 милиона $, като тази сума надвишава с един милион $ известните приходи на семейството за последните 10 години.

Защо през вчерашния ден Владислав Горанов бе гневен на Калин Митрев, а през днешния ден го оневинява?

Може би поради визитата на брачната половинка на диктатора Алиев в София, когато тя бе посрещната с царски почести от Бойко Борисов? Може би поради дарените от Мерхабан Алиева милиони за археологически разкопки и поради предстоящи крупни дарения. А може би поради азерския газ, който не миришел неприятно като съветския?

Каквито и да са отговорите, надали някой ще отхвърли, че в тази спекулация първата жертва е моралът. Митрев може и да не е нарушил българските закони и да си е платил всички налози. Но с какви очи брачната половинка му оглавява ЮНЕСКО и отстоява човешките права по света, откакто фамилията й е било захранвано с парите на деспот, газещ човешките права?

В отговор на журналистическия въпрос дали знаела за заплащанията към нейния брачен партньор и дали те са свързани с политиката на ЮНЕСКО към Азербайджан, Бокова съобщи, че не е осведомена с консултантския бизнес на брачна половинка си и заплаши, че ще съди всеки, разгласил “неверни твърдения” по неин адрес…

В името на евроатлантическите полезности, а и поради азерския газ, който в миналото ще изпълни хъбчето на Борисов, би трябвало да имаме вяра на генералния секретар на ЮНЕСКО. И крепко да си затворим устата, с цел да не бъдем съдени от семейство, разполагащо с милиони за юристи.

Както си затвори устата Владислав Горанов.

Велизар Енчев, Афера
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР