Гърция стана първата християнска православна нация в света, която легализира

...
Гърция стана първата християнска православна нация в света, която легализира
Коментари Харесай

Гърция е първата православна християнска страна, легализирала еднополовите бракове

Гърция стана първата християнска православна нация в света, която легализира еднополовите бракове, откакто Народното събрание в Атина одобри промяна, написа The Guaedian. В рядка демонстрация на парламентарен консенсус 176 депутати от целия политически набор гласоподаваха в поддръжка на законопроекта в четвъртък. Други 76 отхвърлиха промяната, до момента в който двама се въздържаха от гласуването, а 46 не участваха. Според новия закон еднополовите двойки освен ще могат към този момент публично да си обменят клетви на цивилен церемонии, само че и да осиновяват деца.
„ Чакахме години това да се случи. Това е исторически миг. Много от нас не бяха сигурни, че в миналото ще се случи “, съобщи известната гей активистка Стела Белия. 
Гласуването последва два дни на разгорещени диспути и седмици на публично неодобрение. Реформата беше разказана от поддръжниците й като „ смела “ и „ от дълго време закъсняла “ и жигосана като „ антисоциална “ и „ нехристиянска “ от съперниците, в това число авторитетната православна черква.
Въпреки че се сблъска със страховит отпор от личната си дясноцентристка партия „ Нова народна власт “, министър председателят Кириакос Мицотакис поддържа законопроекта, заявявайки, че той ще постави завършек на „ съществено неравноправие за нашата народна власт “. В пламенна тирада преди гласуването 55-годишният водач, който принадлежи към демократичната секта на своята партия, сподели, че мярката ще изравни Гърция с 36 страни по света, които към този момент са приели закони по този въпрос. Консерватизмът, твърди той, не би трябвало да се смесва с остарели възгледи, които не са в синхрон с модерното общество. „ Реформата [...] ще направи живота на някои от нашите съграждани доста по-добър, без – и наблягам това – да лишава нещо от живота на мнозина “, сподели Мицотакис, добавяйки, че законът ще даде цялостна наставнически права на еднополови двойки. 
„ Ние разрешаваме на всеки, в случай че желае, институционално да подпечата връзката си … тъкмо както вършат хетеросексуалните двойки. “
Но съпротивата беше мощна от депутатите от „ Нова народна власт “, които бяха наясно със своите гласоподаватели в една обществено консервативна нация.
Според опозицията и някогашния министър председател Андонис Самарас еднополовите бракове не са човешко право и „ рисковият “ закон не е трябвало да бъде въвеждан.
Без поддръжката на „ Сириза “, главната опозиционна лява партия, водена от Стефанос Каселакис, първия гей политически водач в Гърция, и други по-малки групи, промяната нямаше да мине, разяснява The Guardian.  От „ Сириза “ дефинираха закона като „ посредствен “ и осъдиха обстоятелството, че той към момента не разрешава на еднополовите двойки да станат родители посредством сурогатно майчинство – вид, за който Каселакис признава, че мечтае с американския си брачен партньор Тайлър Макбет.
ЛГБТК+ групите за покровителство също разкритикуваха законопроекта. Според тях той не поставя завършек на дискриминирането. Те припомниха, че съгласно в този момент настоящото законодателство единствено самотни дами и хетеросексуални двойки имат достъп до асистирана репродукция. Също по този начин, в обществото към момента господства „ езикът на омразата “ и това се виждало даже в парламентарните диспути, а това било травматично за хората от ЛГБТК+. 
„ Самото законодателство е толкоз проблематично, а езикът, който чухме, толкоз афектиран, че вместо да желаят да честват, доста хора се усещат много вцепенени “, сподели Елена Христиди, психолог и съосновател на групата Orlando, която се застъпва за LGBTQI услуги за психологично здраве.
Православните епископи бяха заплашили да отлъчат от църквата депутатите, които са дали своят вот за мярката, а водачът на крайнодясната партия „ Спартанци “ съобщи, че законът ще „ отвори портите към пъкъла и перверзията “. Това бе една от четирите партии – в това число комунистическата партия KKE – които с огромно болшинство отхвърлиха законопроекта. Според тях, в случай че ако е тяхната воля, „ чудовищното “ законодателство ще бъде анулирано.

Мицотакис сподели, че гейовете дълго време са останали „ невидими “, потиснати от своите фамилии и обществена среда. „ Те бяха, дано не се заблуждаваме, деца на по-малък Бог “, показа той, очевидно разчувствуван.
Минути след гласуването в четвъртък вечерта гръцкият водач разгласява в X: „ Гласуването мина: от довечера Гърция се гордее да стане 16-ата страна от Европейски Съюз, която законодателства за равенството в брака. Това е крайъгълен камък за човешките права, отразяващ днешна Гърция – прогресивна и демократична страна, буйно отдадена на европейските полезности “, написа The Guardian.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР