Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагери на островите

...
Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагери на островите
Коментари Харесай

Гърция закрива трите най-големи мигрантски лагери на островите

Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагери на островите и ще ги размени с нови уреди, оповестява AFP.
Гръцкото държавно управление съобщи, че ще затвори съществуващи, мощно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос и ще ги размени с нови затворени уреди с потенциал за най-малко 5 000 души всеки.
В трите лагера, които ще бъдат затворени, понастоящем живеят над 27 000 души при ужасни условия, поради което има многократни рецензии от групи за човешки права и Съвета на Европа. Те имат потенциал за едвам 4 500 души, съобщи БГНЕС.
По-малките лагери на островите Кос и Лерос също би трябвало да бъдат преустроени по същата линия и разширени.
Вместо да им бъде разрешено да се придвижват свободно отвън лагерите, търсещите леговище към този момент ще бъдат затворени, до момента в който им бъде възложен статут на бежанци и преместени в континенталната част или не бъдат отхвърлени и върнати назад в Турция, обявиха публични представители.
Правителството даде обещание да реалокира 20 000 лица, търсещи леговище, в лагери в континенталната част до началото на 2020 година
Новото консервативно държавно управление, което пристигна на власт през юли, към този момент одобри закон за увеличение на условията за леговище на мигрантите и пое ангажимент за разполагане на спомагателни гранични патрули.
Ще бъдат оповестени и нови критерии за действието на Неправителствени организации групи, помагащи на мигранти, доста от които са избягали от войната в Сирия.
" Само тези (НПО), които дават отговор на условията, ще останат и ще продължат да работят в страната ", съобщи заместник-министър на защитата Стефанис.
Премиерът Кириакос Мицотакис упрекна във вторник Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като комфортни места за паркинг на мигранти.
" Европа вижда в страните на идване като Гърция комфортно място за паркинг на бежанци и мигранти. Това европейска взаимност ли е? Не! Повече няма да одобряваме това. "
Международната организация за миграция предишния месец съобщи, че лагерите в континенталната част на Гърция към този момент са съвсем цялостни или пренаселени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР