Гърция ще увеличи минималната работна заплата с 2% въпреки икономическата

...
Гърция ще увеличи минималната работна заплата с 2% въпреки икономическата
Коментари Харесай

Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата

Гърция ще усили минималната работна заплата с 2% макар икономическата рецесия, провокирана от пандемията от ковид. " Противно на предлагането на представители на бизнеса, държавното управление реши да усили минималната заплата с 2% тази година ", съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис на съвещание на кабинета, което се организира онлайн.

Работодателските организации са поискали заледяване на минималната работна заплата заради специфичните условия, породени от пандемията и че Брутният вътрешен продукт на страната е понижен с 8% през предходната година.

Мицотакис обаче има вяра в динамичността на гръцката стопанска система и положителните вероятности, оповестява държавната осведомителна организация АНА-МПА, представена от вестник Kathimerini.
Къде стои Гърция?
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Гърция ще вкара в стопанската система си нова инжекция от 6,8 милиарда...

В момента минималната заплата в частния бранш в Гърция е 650 евро на месец. Тя доближава 758 евро, когато се включат Коледните и Великденските бонуси. С актуалното 2-процентно покачване, минималното възнаграждение ще се увеличи до 663 евро.

С въпросните
бонуси, гръцката минимална заплата се движи към междинното за Европейския съюз, заемайки 11-о място измежду страните членки. Минималното възнаграждение в Гърция съвсем е равно на това в Малта и Португалия, само че е доста по-високо от това в страните от Източна Европа. То обаче е 2-3 пъти по-ниско от това в богатите страни от Западна Европа. Безспорен водач остава Люксембург с над 2200 евро минимална заплата, демонстрират данните на Евростат.

България остава страната с най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз. Заплащането у нас е сравнимо с това на Западните Балкани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР