Гърция ще предложи на домакинствата субсидии, за да им помогне

...
Гърция ще предложи на домакинствата субсидии, за да им помогне
Коментари Харесай

Купуваш си хладилник, държавата ти връща половината пари. Ето къде

Гърция ще предложи на семействата дотации, с цел да им помогне да заменят старите си хладилници и климатици и да понижат възходящите сметки за електрическа енергия, заяви държавното управление.

Подобно на доста други страни от Европейски Съюз, Гърция е обхваната от възходящи разноски за сила - наклонност, която се ускори след нахлуването на Русия в Украйна и спирането на газовите потоци към няколко страни в Европа.

От предходната година насам страната предприе няколко ограничения на обща стойност към 7 милиарда евро, в това число дотации, с цел да помогне на семействата да заплащат сметките си за електричество и горивото за коли.

Гръцките семейства ще могат да закупят до три нови, по-енергийно ефикасни уреда - климатици, хладилници или фризери - и да получат дотация в размер сред 30 и 50 % от цената на всеки апарат, съобщи министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, написа " Марица ".

" В рамките на програмата, която разгласяваме през днешния ден, даваме опция на стотици хиляди семейства да понижат доста - до 40 % - потреблението си на сила ", сподели той.

Гърция ще може да спести електрическа енергия, равна на годишната консумация на град с население от 100 000 души, и да спести 40 млн. евро от вноса на газ и нефт годишно, сподели той.

Очаква се самодейността да коства 150 млн. евро и ще бъде финансирана от фондовете на Европейски Съюз. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР