Гърция ще направи всичко възможно меморандумът за морските зони между

...
Гърция ще направи всичко възможно меморандумът за морските зони между
Коментари Харесай

Мицотакис: Споразумението между Турция и Либия е нелегитимно

Гърция ще направи всичко допустимо меморандумът за морските зони сред Турция и Либия да не влезе в действие. Това съобщи през днешния ден министър председателят Кириакос Мицотакис, който осведоми депутатите в Народното събрание за резултатите от неговата среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на НАТО в Лондон по-рано през седмицата, съобщи ТАСС.

Мицотакис сподели, че две извънредно значими тематики са доминирали на диалога му с Ердоган: миграционните потоци и това, че " Турция не съблюдава отговорностите си по съглашението, което е подписала с Европейски Съюз " и " нападателната политика на Турция, която след противозаконните дейности в изключителната икономическа зона на Република Кипър, в този момент се популяризира и към други региони на Средиземно море ".

Гръцкият министър председател съобщи, че документът, който Турция подписа с Либия за морските зони, е " нереален " и означи, че тази самодейност се оспорва интензивно и в самата Либия. " Текстовете, на които се базира Анкара за морските зони, нямат правна мощ и ще бъдат анулирани, освен тъй като не зачитат географията и историята, заличавайки от картата гръцки острови, само че и поради това, че те ще доведат Турция до невиждана дипломатическа изолираност ", съобщи Мицотакис.

Гръцкият министър председател напомни, че Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз, Египет и Израел осъдиха позицията на Турция след подписването на меморандума. " Даже в границите на НАТО, която постоянно се е държала на еднообразно разстояние в нашите различия с Турция, авторитетни страни подложиха на рецензия позицията " на Турция, сподели Мицотакис и даде образец с президента на Франция Еманюел Макрон.

" Ние се приготвяме също за идващите стъпки. Въпреки че през вчерашния ден в Народното събрание на Турция те потвърдиха документа, които сами написаха за себе си и сами подписаха, тази хартия няма да бъде приета от никого и тя не значи нищо ", уточни Мицотакис.

Гръцкият министър председател сподели, че либийският дипломат в Атина се връща в своята страна (след като през днешния ден бе разгласен за личност нон грата - бел. ред.), а ръководителят на либийския парламент ще посети Гърция идната седмица. " Това е доста значимо събитие, доколкото ръководителят на Камарата на представителите на Либия към този момент изрази пред Организация на обединените нации изрично противоречие със съглашението, подписано от премиера на Либия и президента на Турция ", сподели Мицотакис. Той означи още, че в Либия няма стабилно държавно управление, което би могло да ратифицира въпросното съглашение.

Гръцкото външно министерство по-рано през днешния ден дефинира като " противозаконен " опита за разграничение на морските пространства сред Турция и Либия според подписаното съглашение. Външният министър Никос Дендиас уточни, че координатите в съглашението сред Анкара и Триполи, което беше оповестено на страницата на турския парламент, удостоверяват, че спогодбата съставлява жестоко нарушаване на интернационалното морско право и на суверенните права на Гърция и други страни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР