Гърция се готви за пълно затварянe заради коронавируса. Мярката се

...
Гърция се готви за пълно затварянe заради коронавируса. Мярката се
Коментари Харесай

Затварят Гърция

Гърция се готви за цялостно затварянe поради ковид. Мярката се предлага на управляващите от епидемиолози в страната поради изменящата се с часове коронавирусна конюнктура, заяви БНР.

Гръцки медии оповестяват, че се чака страната да бъде сложена под цялостна карантина от събота сутринта за идващите три седмици. Решението ще бъде оповестено по време на публично изказване на премиера Кириакос Мицотакис в четвъртък. Трябва се приложат още по-строги ограничения за цялата страна, с цел да се овладее възходящият ход на разпространяване на ковид, разяснява пред гръцките медии министърът на опазването на здравето Василис Кикилиас.

Той заяви, че министър председателят е приел оферти проект от здравното министерство за ограничение на разпространяването на Covid-19. Гръцки епидемиолози упорстват за един месец цялостна карантина, която да стартира още от петък, в цялата страна с вечерен час и разрешено овакантяване на домовете единствено с доказано позволение от управляващите. В същото време по информация на медиите, евентуално държавното управление ще допусне карантина за период от три седмици. Ограниченията за предстоящата национална карантина ще са по проект на приложената към този момент в Солун и Серес.

В Гърция не се разяснява затваряне на границата след известието на премиера Мицотакис, че влизането в страната ще е налично при одобрените до момента условия: адрес на престояване и негативен тест за ковид. Гърция записва рекорден брой новозаразени с Covid-19 - 2646 за денонощие. Най-много от тях са в Солун - 823. Вече 70% от леглата в профилираните отделения за пациенти с ковид са заети, сочи информация от гръцкото министерство на опазването на здравето. За следващ ден в сериозна обстановка са северните региони Драма, Кавала и област Родопи. От здравното ведомство в южната ни съседка оповестяват, че има организация за прекачване на пациенти от Северна Гърция в други региони, където има опция да бъдат настанени в профилирани лечебни заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР