Гърция подписа в четвъртък споразумения за закупуване на три военноморски

...
Гърция подписа в четвъртък споразумения за закупуване на три военноморски
Коментари Харесай

Гърция закупува бойни самолети от Франция

Гърция подписа в четвъртък съглашения за закупуване на три военноморски фрегати клас " Белхара " и още шест бойни самолета " Рафал " от Франция, с цел да укрепи въоръжените си сили в отговор на напрежението със прилежаща Турция, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник " Катимерини ".

Изтребителите " Рафал " ще бъдат доставени от лятото на 2024 година, с което във флота на гръцките военновъздушни сили ще има 24 самолета от този тип, се споделя в изказване на френския производител на военни самолети " Дасо авиасион ". Договорите са подписани от министрите на защитата на двете страни.

" С това придобиване на фрегати и бойни самолети огневата мощност на гръцкия флот и военновъздушните сили ще бъде засилена ", сподели гръцкият министър на защитата, Никос Панайотопулос.

Миналия септември Атина се съгласи да закупи три фрегати с алтернатива за четвърта за към три милиарда евро.

През октомври гръцките законодатели ратифицираха съглашението за защита сред Гърция и Франция, което ще разреши на двете страни да се притекат на помощ една на друга при положение на външна опасност.

Отношения сред Гърция и Турция са обичайно неприятни, само че в последните няколко години те се обтегнаха в допълнение, поради разногласията за териториални води и енергоресурси в Егейско и Средиземно море.

Анкара упреква Атина в " максималистични искания " към шелфа в Егейско море и Източното Средиземноморие, защото съгласно Турция " дребните островчета не могат да имат своя изключителна икономическа зона (ИИЗ)

" Освен това, още веднъж съгласно Турция, Гърция е милитаризирала островите в Източно Егейско море, които са на няколко благи от турските крайбрежия, а съгласно Договора от Лозана Атина е поела ангажимент тези острови да останат демилитаризирани.

Гърция от своя страна упреква Турция, че употребява мигрантите като оръжие и организира изследвания за въглеводороди във води, които Гърция смята за своя ИИЗ.

Атина се пробва да оказва напън върху Анкара, като се стреми да контракти европейски наказания поради тези дейности на Турция, само че към този момент в Европейски Съюз няма единение по гръцкото искане, подкрепяно от Кипър и други европейски страни, в това число Франция, цитира news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР