Гърция планира да предлага от 1 април специални туристически обиколки

...
Гърция планира да предлага от 1 април специални туристически обиколки
Коментари Харесай

Гърция вдига цените за посещения на културни забележителности

Гърция възнамерява да предлага от 1 април специфични туристически обиколки на най-големия си магнит за туристи – античния Акропол, осведоми Асошиейтед прес. Специалните визити ще бъдат в извънработно време и ще костват 5000 евро.
 
Мярката е част от преразглеждане на политиката за продажба на билети за гръцките археологически обекти и музеи и ще бъде приложена и за други културни забележителности от април 2025 година
 
Представител на гръцкото министерство на културата отбелязва, че новата услуга на Акропола ще бъде в действие за най-много четири групи от по петима души. Цената от 5000 евро важи за цяла група, макар че тези, които са подготвени да заплатят цялата сума, ще могат да влизат и самостоятелно.
 
Николета Дивари-Валаку, началник на отдела за културни запаси в министерството, уточни, че приходите от новата такса ще бъдат вложени в културни планове.
 
„ Решихме да осъществим (мярката), тъй като има търсене, хората питат за това “, сподели тя пред АП. „ Няма да навреди на археологическите остатъци, а в противен случай – ще способства за по-добрата им реклама “.
 
Посещенията със сертифицирани туристически водачи ще бъдат с дълготрайност два часа преди и след работното време на античната забележителност.

Резервациите в Одрин по празниците най-вече от българи и гърци

Акрополът и мраморните монументи към него, в това число храмът Партенон, се извисяват в небето над Атина от 2500 години и са най-посещаваната забележителност в Гърция. Над 3 милиона души са посетили Акропола единствено през 2022 година След като бяха регистрирани към 23 000 гости на ден, гръцкото министерство на културата реши през септември да вкара ограничения като установяване на оптимален брой гости на ден от 2024 година
 
 istock istock
Министерството вкара и нова политика на цените на билетите, която ще влезе в действие от април 2025 година Тя ще включва повишение на цените за вход с 50 %. Обикновените билети за посещаване на Акропола ще скочат от 20 на 30 евро, само че месечно ще има два дни с безвъзмезден вход.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР