Гърция отчете второто най-голямо увеличение на цената на зехтина от

...
Гърция отчете второто най-голямо увеличение на цената на зехтина от
Коментари Харесай

Зехтинът поскъпна с 50% в ЕС, 67% в Гърция

Гърция регистрира второто най-голямо нарастване на цената на зехтина от януари 2023 година насам, като нарастването му от 67 % е доста над междинното за Европейския съюз от 50 %, демонстрират данни от статистическата работа на Европейски Съюз, оповестява електронното издание на в..

Португалия означи най-голям скок на цените в блока, с близо 70 % нарастване, следвана от Гърция и Испания (63 процента). Трите страни дружно създават по-голямата част от европейския зехтин.

Евростат сподели, че цената на зехтина се е повишила внезапно през втората половина на 2023 година с 37% нарастване през август спрямо август 2022 година Тази наклонност се форсира през септември с нарастване от 44% и 50% нарастване през идващия месец.

Пикът в годишния ритъм на смяна настъпи през ноември 2023 година (увеличение с 51 % спрямо ноември 2022 г.). През декември имаше леко закъснение, като цените бяха с 47 на 100 по-високи по отношение на декември 2022 година

Повишенията на цените бяха регистрирани на всички места, като най-малките три бяха 18 % в Холандия, 16 % в Ирландия и 13 % в Румъния.

Според Националната банка на Гърция, зехтинът съставлява 9% от общата стойност на селскостопанската продукция в Гърция спрямо 1% в Европа и по-висок % от Брутният вътрешен продукт в Гърция (0,4%), в сравнение с в Испания или Италия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР